Prima pagină » Auto » Un polițist de la Rutieră a fost umilit de un timișorean pe care dorea să-l amendeze pentru viteză. „Sunteți Miliție sau Poliție? Vă bateți joc?”

Un polițist de la Rutieră a fost umilit de un timișorean pe care dorea să-l amendeze pentru viteză. „Sunteți Miliție sau Poliție? Vă bateți joc?”

Un bărbat de 38 de ani din Timișoara a postat pe Facebook un filmuleț cu un polițist de la Rutieră, care vrea să-l amendeze pentru că a condus cu viteză excesivă pe DN7.

Vasile Leordean, de 38 de ani, a fost prins mai întâi de radar în zona localității hunedorene Pui, a postat pe Facebook un clip video în care arată discuția cu „agentul constatator”. Fotografiile, care au devenit virale, având peste 200.000 vizualizări și 5.000 de distribuiri în trei zile, îl arată pe șofer cum îi cere polițistului „metrologia aparatului radar”.

Agentul spune că „este tot ce trebuie acolo”, dar nu îi prezintă șoferului ceea ce a cerut, iar timișoreanul cere să se scrie în procesul-verbal că „domnul agent-șef principal Vampu nu a reușit să prezinte metrologia aparatului radar”.

Polițistul refuză acest lucru și bărbatul de la volan îi cere un alt „document”, planul de acțiune al echipajului radar”, ca să vadă dacă polițiștii care i-au aplicat amenda aveau dreptul să stea acolo cu aparatul din dotare. În acel moment, omul legii pleacă de lângă mașină, fără să-i mai solicite șoferului să semneze amenda respectivă.

Potrivit legii, agentul rutier nu este obligat să vă arate pe aparatul radar filmul cu viteza înregistrată. Este însă obligat să menționeze în procesul-verbal, la rubrica descrierii faptei, marca, tipul, seria și numărul aparatului radar folosit (cinemometrul-radar).

Aceasta obligație este data de art. 109 din OUG nr. 195/2002 Republicată. În trafic, de multe ori agentul nu face mențiunea sau dacă o face, spune doar atât: „a fost înregistrat de aparatul radar omologat și verificat metrologic”, ceea ce constituie o gravă omisiune, întrucât dacă nu se menționează marca, tipul seria și numărul aparatului radar, acesta nu poate fi contestat in instanță – loc unde se poate solicita administrarea probei cu buletinele de omologare și verificare metrologică. Inexistența mențiunilor complete cu privire la aparatul radar folosit este caz de nulitate absolută, iar instanțele de judecată țin cont de asta.

Autor
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și