Monica Palaghia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că modificările legislative din domeniul justiției nu fac altceva decât să îngreuneze activitatea instituției, dar și că o eventuală intrare în vigoare a schimbărilor preconizate la Legile Justiției ar putea genera probleme foarte mari, colegii săi cu vechime intenționând să se pensioneze.
„Modificările legislative preconizate descurajează auditorii de a deveni procurori. În urmă cu doi ani aveam șapte auditori care intenționau să devină procurori colegi cu noi, anul trecut am avut numai doi. De asemenea, mulți dintre procurorii care au peste 20 de ani de vechime din cadrul unității noastre se gândesc să se pensioneze tocmai din cauza acestor schimbări. Dacă modificările la așa-numitele Legi ale Justiției vor intra în vigoare, este foarte probabil ca procurorii de la unitatea noastră să migreze, în condițiile în care și așa avem o schemă redusă de personal și cele mai multe dosare de soluționat, de ordinul zecilor de mii. Aceste modificări ne vor determina să ne reașezăm, să ne reorganizăm întreaga activitate”, a afirmat Palaghia.
Prim-procurorul a mai spus că nu crede că cei care au conceput modificările s-au gândit la modul în care va fi afectată activitatea sa și a colegilor săi.
„Noi suntem direct expuși din pricina acestor schimbări, iar persoanele care au conceput acele modificări nu cred că au avut în vedere, de exemplu, ce se va petrece în cazul infracțiunilor legate de siguranța persoanei sau cum ne vor afecta nouă activitatea”, a mai spus Palaghia.
Potrivit statisticilor pe anul trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a ocupat locul întâi la nivel național la dosare soluționate, cu un număr de 12.559 de astfel de cauze.