Un primar a intrat în greva foamei: În România, sănătatea se împarte pe criterii politice
Lucian Morar, membru PMP, a declarat că, principala sa nemulțumire este legată de faptul că, la acest moment, în România, criteriile politice sunt principalul factor determinant în vederea alocării de fonduri în Sănătate, subliniind că va rămâne în greva foamei până când acest lucru va înceta.
„Am început de la 9 jumătate greva foamei în fața sediului Ministerului Sănătății. Acest gest este un strigăt împotriva unui sistem bolnav. În 2019, în România, sănătatea se împarte pe criterii politice. Consider că prin decizia Ministerului, orașul Ulmeni a fost discriminat etnic rasial, etnic si politic. (..) Sunt hotărât să rămân aici până când Ministrul Sănătății va înceta să mai împartă sănătatea pe criterii politice. Nu vreau să mai existe discriminari în Sănătate, îmi doresc corectarea nedreptății făcută pentru că eu nu am culoarea politică roșie”, a declarat primarul Lucian Morar pentru Mediafax.
Primarul orașului Ulmeni a mai precizat și că decizia ministrului Sănătății de a deschide o stație de ambulanță în comuna Ariniș, din județul Maramureș, este una influențată strict de culoarea politică a primarului de acolo, și mai puțin de nevoile medicale pe care orașele le au.
„Cea mai mare dezamăgire a fost atunci când doamna ministru a declarat acum două săptămâni ca se va deschide în comuna Ariniș, județul Maramureș, o stație de ambulanță. Asta s-a întâmplat pentru că acolo primarul este membru PSD, ba mai mult, este președintele primarilor PSD din Maramureș, pe când primarul din Ulmeni e de altă culoare politică. (…) Sunt siderat de decizia Ministerului Sănătății, comunicată public prin canalele media județene cu prilejul inaugurării Laboratorului de Radioterapie cu Energii Înalte, de a înființa o stație de ambulanță în comuna Ariniș, județul Maramureș, în condițiile în care U.A.T. Oraș Ulmeni a început acest demers justificat în anul 2011 și nu a primit răspuns favorabil. Am transmis solicitări privind înființarea unei stații sau substații de ambulanță în orașul Ulmeni, județul Maramureș, începând cu anul 2011″, a mai spus Lucian Morar.
Primarul a ținut să precizeze și faptul că, situația e cu atât mai complicată cu cât orașului Ulmeni îi este arondat un număr de 7 sate, iar în zonă, nu există nicio substație a Serviciului de Ambulanță și nici vreun spital care să poată gestiona urgențele, cea mai apropiată unitate spitalicească fiind la Baia Mare, la o distanță de aproximativ 50 de kilometri.
„În orașul Ulmeni a existat stație de ambulanță, încă de pe vremea când era comună, iar în anul 2005 a fost desființată. Orașului Ulmeni, județul Maramureș îi sunt arondate un număr de 7 sate: Tohat, Chelința, Țicău, Arduzel, Someș-Uileac, Vicea, Mânău, iar pe traseul Baia Mare – Ulmeni nu există nici o substație a Serviciului de Ambulanță Maramureș, care să deservească cu maximă operativitate urgențele din orașul Ulmeni și localitățile mai sus menționate”, a mai precizat Morar.
Lucian Morar a concluzionat, spunând că Ministerul Sănătății trebuie să-și clarifice neapărat poziția față de luarea acestei decizii, întrucât înființarea unei substații de ambulanță într-o comună (Ariniș) și nu în singurul oraș al acestei zone, Ulmeni, ar reprezenta „o premieră nefericită”.
Foto: PMP Tineret Ulmeni/ Facebook