Avocatul lui Mircia Gutău, Octavian Fieroiu, a declarta pentru corespondentul MEDIAFX că a intentat acțiune în instanță împotriva statului român pentru daune materiale și morale „ca urmare a deciziei de achitare în urma executării pedepsei de 3,6 ani închisoare. Din aceasta s-au executat, în parte, 851 de zile. A fost condamnat pentru luare de mită (…) S-a omis un amănunt. La acel flagrant organizat primarul nu a fost prezent. Era la Primărie”.
Potrivit avocatului, „în această perioadă a fost calvarul pe care nimeni nu și-l poate imagina. Întreaga plajă de orori”.
„Am formulat această acțiune pentru drepturile care i se cuvin. În toată perioada detenției, orice om de rând realizează un venit, dacă e arestat nu. Imaginea a fost distrusă. Am cerut daune morale pentru suferință și umilință și pentru distrugerea reputației și imaginii la care orice om are dreptul. Am cerut 10 milioane de euro daune morale și 500.000 de euro, daune materiale”, a declarat Octavian Fieroiu.
Acesta a spus că acțiunea a fost deschisă la Tribunalul Vâlcea.
Mircia Gutău și fostul său adjunct, Nicolae Dicu, au fost condamnați, în 27 ianuarie 2010, de instanța supremă, la câte trei ani și jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le-a fost scăzut intervalul de timp în care au fost ținuți în arest preventiv. Gutău și Dicu au fost acuzați de procurorii anticorupție că, în perioada aprilie – iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro, de la denunțătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism. Nicolae Dicu a fost prins în flagrant delict de procurorii DNA în 6 iulie 2006, când Popescu îi dădea 25.000 de euro, iar Mircia Gutău a fost arestat cinci zile mai târziu.
Cei doi au fost eliberați, în 10 noiembrie 2006, de magistrații Curții de Apel din Alba Iulia.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, la începutul lunii aprilie 2018, rejudecarea dosarului după ce a fost admisă o cerere de revizuire depusă de Mircia Gutău, fiind anulată sentința din ianuarie 2010, de trei ani și șase luni de închisoare cu executare. Solicitarea de revizuire a fost înaintată în baza deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului, care a hotărât că lui Mircia Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil în procesul de la instanța supremă.
În octombrie 2018, Mircia Gutău a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul în care a fost condamnat la 3 ani și 6 luni închisoare pentru luare de mită.