Potrivit șefului Centrului Clinic de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Cluj-Napoca, Ioan Andrei Vereșiu, studiile de specialitate arată că una dintre cauzele care duc la diagnosticarea pacienților cu diabet zaharat este și lipsa micului dejun.
„Ultimul studiu realizat arată că în România avem 1,3 milioane de pacienți diagnosticați cu diabet zaharat. Aici intră și o proporție de pacienți care nu știau că au diabet și au aflat cu ocazia acestui studiu. Cauzele care duc la apariția acestei boli sunt stilul de viață nesănătos, alimentația, lipsa de exercițiu fizic, iar cele mai recente studii arată că și lipsa micului dejun este o cauză”, a spus Vereșiu, în cadrul unei conferințe de presă susținute, joi, la Cluj-Napoca, cu ocazia celei de-a XII-a ediții a Congresului Național al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
La rândul său, Nicolae Hâncu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, a declarat că studiile arată că jumătate dintre români nu consumă micul dejun.
„Studiile arată că masa principală a zilei, micul dejun, lipsește la jumătate dintre români. Or, este bine de știut că un mic dejun sănătos ne dă energie, iar lipsa acestuia ne va face să mâncăm de două ori mai mult la prânz sau seara. Să nu creadă cineva că dacă renunță la micul dejun slăbește, nici vorbă de așa ceva, din contră, există riscul de îngrășare”, a explicat profesorul Nicolae Hâncu.
Potrivit celor doi specialiști, un mic dejun sănătos trebuie să aibă un aport consistent de fibre și proteine, fiind recomandate cerealele neîndulcite, ouăle, mezelurile slabe de bună calitate și lactatele.
Proiectul „Sănătatea se cunoaște de dimineață”, inițiat de Centrul Clinic de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Cluj-Napoca, se va desfășura în 11 centre de diabet din România.