Prima pagină » Știri » Un proiect de lege vrea să introducă „MODELUL AMERICAN”: tinerii români ar putea conduce de la 16 ani. Vezi în ce condiții

Un proiect de lege vrea să introducă „MODELUL AMERICAN”: tinerii români ar putea conduce de la 16 ani. Vezi în ce condiții

Un proiect de lege vrea să introducă „MODELUL AMERICAN
Un deputat propune o lege prin care tinerii care au împlinit 16 ani să poată să conducă mașini cu o capacitate cilindrică de până la 1000 de centimetri cubi, scrie stirileprotv.ro.

Dacă proiectul va fi votat, atunci doritorii ar putea să circule în primul an numai însoțiți de un șofer cu experiență, iar viteză maximă admisă în afara localității ar fi de 70 de kilometri pe oră.

În momentul de față, tinerii care au împlinit 16 ani au voie sa conducă, după ce obțin un permis, mopede, motociclete cu o capacitate cilindrică mică și mașini care merg cu cel mult 45 km/h.

Deputatul Petru Movilă crede însă că e loc și de mai mult. „Sunt foarte mulți părinți care lasă copiii să conducă de la o vârstă fragedă, sunt mulți dintre ei care au aptitudini, iar legalizarea acestei proceduri, cu responsabilitatea corespunzătoare, ar putea fi un lucru normal pentru România”, afirmă Petru Movila, conform stirileprotv.ro.

Movilă propune adoptarea sistemului american: la 16 ani esti testat și primești permisul de conducere, ai voie să circuli numai cu un adult care are cel puțin 5 ani vechime în trafic, iar mașina la volanul căreia te urci nu trebuie să aibă mai mult de 1000 de cemtimetri cubi.

Unii elevi consideră că ideea lui Movilă este bună, alții o consideră periculoasă. „Eu cred că până la 18 ani nu e o idee bună”, susține un elev chestionat de stirileprotv.ro, în timp ce altul spune: „Pentru mine ar fi un lucru foarte bun, pentru că stau departe, cu autobuzul fac foarte mult și ajung greu, iar o mașină personală mi-ar fi de mare folos”.

Instructorii auto sunt, însă, sceptici. „Ar trebui creat un cadru legislativ strict pentru cel care stă în dreapta. Pentru că prea puțini înțeleg responsabilitatea socială în trafic”, spune instructorul auto Mihai Iacob.

Aceasta inițiativă legislativă ar trebui să se bucure și de susținerea Poliției Rutiere, singura instituție care ar putea să spună cu certitudine dacă modelul american poate fi implementat și pe străzile și șoselele din România.

Autor

Citește și