Patronii spun, însă, că Fiscul exagerează. După un control de șase ore, un restaurant de lângă lacul Herăstrău a fost închis pentru că lipseau 200 de lei din fondul de rulment, iar amenda a fost de 15.000 de lei. Un alt restaurant a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o sticlă de palincă neînregistrată, găsită în bucătărie. ”Ni s-a dat și o suspendare de trei luni pe băuturi spirtoase. Ni s-a părut un pic greșit. Pentru o singură sticlă…”, explică șeful de sală al respectivului local. În total, în urma celor 177 de localuri, inspectorii ANAF au aplicat amenzi de aproape 4 milioane de lei.
Cu restaurantul închis s-a ales și turcul Bozkuș Eyup, patronul Dogan Fast Food din Focșani. ”Singura greșeală invocată a fost că nu s-a eliberat un bon fiscal de 90 de lei la o masă. A fost greșeala unui ospătar care a avut o masă mai mare și cu mai multe comenzi, a emis prenotă dar a uitat să emită bonul fiscal. Suma de 90 de lei a fost singura greșeală și pentru asta mi-a închis activitatea. Nu este normal ce se întâmplă în România”, a declarat Eyup pentru vranceamedia.ro, care a precizat și că amenzile din România sunt prea mari.
De altfel, în Bacău, de frica controalelor ANAF, mulți comercianți au decis să închidă magazinele, după cum se poate observa din imaginea de mai jos, postată de desteptarea.ro.
”Au stat trei ore în fast-food și au controlat activitatea și nu au gasit decât un leu în plus. Apoi au intrat dincolo în restaurant, stau acolo de trei ore și n-au mai ieșit, ba au chemat și ajutoare”, a declarat un martor al unor controale ANAF din Bacău. „Alături, la brutărie, au găsit totul în ordine, doar un plus de cinci lei și i-au dat 4.000 de lei amendă”, a declarat o vânzătoare desteptarea.ro. „Au dat o amendă de 10.000 de lei unor amărâți din Piața Miorița”, a comentat cineva și pe Facebook, citat de aceeași sursă.