Sunt români care pleacă pe alte meleaguri pentru a încerca să ducă o viață mai bună și să își câștige, cinstit, existența. Însă există destule cazuri în care unii dintre conaționali încearcă să obțină ”bani frumoși” recurgând la infracțiuni și devin un adevărat pericol pentru țările în care acționează lipsiți de scrupule.
Un român în vârstă de 25 de ani a pus pe jar autoritățile belgiene după ce – alături de mai mulți complici – a încercat să comită mai multe furturi prin efracţie, escaladare sau prin utilizareaa unor chei false. Prins de polițiști, românul recidivist a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru două furturi și trei tentative de furt.
Potrivit adevarul.ro, autorităţile belgiene au solicitat ca tânărul de 25 de ani să fie trimis în România pentru a-și executa pedeapsa, iar Curtea de Apel Constanţa au admis, pe data de 14 iulie, „repatrierea” infractorului.
Hoții acționau cu sânge rece, însă nu toate tentativele lor de furt au avut ”succesul” scontat. Pe parcursul anului 2016, gruparea internațională a reușit să spargă un magazin de telefoane și aparatură electronică, subtilizând Iphone-uri, Ipad-uri și laptopuri, prejudiciul fiind unul considerabil.
Dar ”marea lovitură” a acestei grupări infracționale a fost dată în noaptea de 9 spre 10 august 2016, în localitatea Knokke-Heist. Românul şi trupa sa de spărgători au reușit să fure, dintr-un magazin, poşete Louis Vuitton în valoare de aproape 140.000 de euro.
Alte trei trei furturi – de la magazinele Philipp Plein, Channel şi Planet Parfum – au rămas doar în faza de tentativă, potrivit sursei citate, jafurile eşuând.
Tot în Belgia, la sfârșitul anului trecut, alți români ”puși pe rele” au sustras statuile care erau amplasate lângă o fântână din piața Zand, din centrul orașului Bruges. Grupul respectiv ar fi fost vinovat de mai multe furturi de metal în Belgia. Anchetatorii i-au bănuit pe români că au furat o statuie care cântărea cinci tone în luna iunie 2018, a notat Brussels Times.
Potrivit poliției, monumentul era în acel moment pe un teren neamenajat, dar urma să fie mutat în parcul King Albert I, abia renovat. Polițiștii au transmis că infractorii româniiau acționat în peste 10 cazuri, în perioada mai 2018- martie 2019. Patru dintre furturile pe care le-au comis au avut loc în imediata apropiere a locului din care a dispărut statuia de cinci tone. Monumentul ar fi fost transportat și vândut la un depozit de fier vechi din Olanda. Statuile nu a mai fost găsite, oamenii legii bănuind că, la scurt timp după furt, sculpturile ar fi fost topite.
În acest an, pe 1 aprilie, trei dintre cei 31 de membri ai bandei au fost prinși în flagrant delict și au fost arestați la Antwerp și Bruxelles, a informat publicația De Standaard.