Un român din Suceava și altul din Constanța au vrut să-și vaccineze bebelușii. Răspunsul doctorilor scoate la iveală o problemă fără rezolvare de ani de zile
Între timp, cifrele vorbesc de la sine: vaccinul BCG lipsește din maternitățile din județele Argeș, Arad, Suceava, Constanța și parțial Alba, unde două spitale mai au valabile, în total, patru vaccinuri. Numai în Argeș și Arad, aproape 800 de nou-născuți nu au mai fost vaccinați, de la sfârșitul lunii august, împotriva tuberculozei.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, promite, în schimb, că 64.000 de doze de vaccin vor ajunge, în cursul săptămânii, la maternitățile din țară. Asta în contextul în care, la mijlocul lunii octombrie, Ministerul Sănătății informa că, din a doua parte a lunii, programul de vaccinare a copiilor se va derula normal, conform schemei naționale de imunizare. Tot atunci se menționa că vaccinul BCG va ajunge în maternități în maximum trei săptămâni și că au fost alocate fondurile necesare pentru vaccinul pneumococic, urmând să fie demarată procedura de achiziție.
Argeș: 400 de bebeluși, neimunizați la timp
Deși părinții bebelușilor din Argeș s-au agitat în ultimele zile, după ce ar fi auzit că, începând cu data de 17 octombrie, vaccinul va ajunge în dispensare, s-a dovedit, în final, că nu era vorba despre vaccinul BCG, ci despre altele. 400 de bebeluși nu au fost astfel imunizați la timp, după ce serul BCG nu s-a mai aflat pe stocul Direcției de Sănătate Publică Argeș, încă din luna august a acestui an. Spitalele din Argeș au fost puse în situația de a se împrumuta 1.000 de doze de BCG, de la spitalele din Giurgiu, pentru a face față solicitărilor, însă, de o lună, vaccinul nu se mai găsește din nou în niciun spital din județ.
Directorul DSP Argeș, Sorina Honțaru, promite, însă, că „niciun copil nu va rămâne nevaccinat”.
„Se va găsi cu siguranță o soluție. Cum vom face rost de vaccin, primii care vor fi imunizați sunt cei care nu au primit prima doză. Îi recuperăm prin maternități. Am mai avut probleme, s-au rezolvat”, a declarat Honțaru.
Arad: Aproape 400 de nou-născuți nu au mai fost vaccinați cu BCG de la sfârșitul lunii august
Aceeași situație este întâlnită și la Arad, unde aproape 400 de nou-născuți nu au fost vaccinați cu BCG, asta după ce maternitatea de stat a rămas fără acest vaccin încă de la sfârșitul lunii august. Este și cazul copiilor care s-au născut la Maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, care nu au mai fost vaccinați contra tuberculozei de aproape trei luni. Prin urmare, spitalul așteaptă să primească dozele necesare în cursul acestei săptămâni.
„Necesarul de vaccin BCG nu ne-a fost acoperit de la sfârșitul lunii august, până în acest moment au rămas nevaccinați în jur de 400 de nou-născuți, aceștia pot fi vaccinați până la vârsta de trel luni fără testare PPD și după trei luni cu testare PPD, astfel că avem promisiunea ca în cursul acestei săptămâni să primim vaccinul BCG de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) și vom putea relua vaccinarea împotriva tuberculouzei”, a afirmat directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, medicul Ciprian George Pribac.
Directorul medical susține că bebelușii care s-au născut în perioada septembrie-octombrie vor fi rechemați la spital pentru a fi vaccinați, când stocul de vaccin va fi asigurat din nou, urmând să fie anunțați prin DSP și cu ajutorul mass-media.
Până în acest moment, la Secția de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad nu au fost internați copii care să fi contactat vreo boală, din cauza lipsei vaccinării lor cu BCG.
Suceava: Vaccinul lipsește din Maternitatea Câmpulung Moldovenesc de două săptămâni și nici DSP Suceava nu-l mai are în stoc
Episodul se repetă și la Suceava, unde mai multe maternități au rămas fără vaccin pentru imunizarea nou-născuților împotriva tuberculozei, iar DSP Suceava nu mai are stoc din acest vaccin, potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu. Spre exemplu, la Maternitatea Câmpulung Moldovenesc, acest vaccin lipsește de două săptămâni.
La rândul său, Cătălina Zorescu susține că, după ce vor fi repartizate dozele de vaccin, se va relua vaccinarea nou-născuților. Potrivit acestuia, vaccinarea ulterioară reprezintă un efort suplimentar al rețelei sanitare precizând că, în acest sens, vor fi organizate puncte de vaccinare întrucât administrarea vaccinului BCG necesită o tehnică specială, dar și pentru o utilizare judicioasă a vaccinului în condițiile în care vaccinul este ambalat într-o fiolă, ce conține 20 de doze.
Constanța: Autoritățile sanitare așteaptă ca serul împotriva tuberculozei destinat nou-născuților să fie furnizat de către Ministerul Sănătății
La Constanța, vaccinul BCG lipsește, de asemenea, din maternități de câteva săptămâni, astfel copiii veniți pe lume în această perioadă nu au fost imunizați împotriva TBC-ului. Autoritățile sanitare spun că așteaptă ca serul împotriva tuberculozei destinat nou-născuților să fie furnizat de către Ministerul Sănătății, așa cum s-a promis. Licitația pentru achiziționarea dozelor de vaccin a fost organizată, iar acestea ar trebui să fie repartizate până la sfârșitul acestei luni.
„Imediat cum aceste doze vor ajunge la Constanța, copiii care nu au fost imunizați vor recupera vaccinul”, promit reprezentanții DSP Constanța.
Alba: Doar patru vaccinuri mai sunt în spitalele din județ
Județul Alba nu face excepție. Dacă în 30 septembrie, potrivit DSP Alba, în spitalele din județ mai erau peste 200 de doze, situația la zi relevă următoarea situație: trei vaccinuri mai sunt disponibile în Spitalul din Câmpeni, un vaccin în Spitalul Abrud și niciun vaccin în Spitalul Aiud, Spitalul Alba Iulia, Spitalul Sebeș și Spitalul Blaj.
Vaccinul BCG este cumpărat de către Ministerul Sănătății și este distribuit în țară prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică, fiind făcut, gratuit, nou-născuților în maternități.
Vaccinul BCG se administrează la două – șapte zile de la naștere copiilor cu greutatea mai mare de 2.500 de grame. Vaccinul este ambalat într-o fiolă ce conține 20 de doze.