Prima pagină » Știri » Un român s-a trezit cu o ”factură de reconciliere” de peste 10.000 de lei la curent și gaze. Persoanele care riscă să pățească la fel

Un român s-a trezit cu o ”factură de reconciliere” de peste 10.000 de lei la curent și gaze. Persoanele care riscă să pățească la fel

Un român s-a trezit cu o ”factură de reconciliere” de peste 10.000 de lei la curent și gaze. Persoanele care riscă să pățească la fel

Problemele cu privire la facturile utilităților nu se mai termină pentru unii români, iar pentru alții pare că abia au început! Dacă nu știai ce e aceea o ”factură de reconciliere”, ei bine, iată toate detaliile.

Un client român a primit o factură comună, la gaze și curent, cu o sumă uriașă de plată.

Se numește factură de reconciliere, este pe un an și depășește 10.000 de lei.

Clientul acuză furnizorul că nu a venit nimeni să citească indexul și să îl compare cu ceea ce a transmis el lunar.

Potrivit acestuia, el a plătit lunar în jur de 500-600 de lei pentru energia electrică și pentru gaze, pentru o casă de aproximativ 150 m².

Această factură de reconciliere reprezintă un fel de recalculare pe un an de zile, dacă clientul are stabilită o sumă fixă în contract.

În cazul în care consumul a fost mai mare decât cantitatea stabilită, la sfârșitul anului vine o factură de reconciliere.

”Este un contract pentru energie electrică și gaze cu sume fixe lunare și regularizare anuală. După primul an a avut o sumă de plătit în plus de 5.000 de lei, pentru care a cerut eșalonarea și a refuzat majorarea sumei lunare. După al doilea an s-au strâns 10.000 de lei”, spune furnizorul.

„Nu oricine poate să primească o astfel de factură”

Zoltan Nagi, vicepreședintele ANRE, a explicat ce este factura de reconciliere și cine o poate primi, potrivit Antena3.ro.

”Trebuie menționat că nu oricine poate să primească o astfel de factură. Acest consumator a semnat un contract cu furnizorul respectiv atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze naturale, cu sume fixe plătite lunar, pentru că a fost o ofertă a furnizorului și a optat pentru această variantă.

Cei care nu au o asemenea ofertă acceptată, nu au cum să primească astfel de facturi și nu au cum să intre la asemenea concilieri sau reconcilieri.

În acest caz, clientul respectiv a optat pentru această variantă, să primească sumă fixă de plată pentru energie și gaze în fiecare lună a anului, indiferent de consum, și normal că în aceste situații clientul plătește mai mult în perioada de vară, când consumul este mai mic și plătește sub valoarea consumată în perioada de iarnă”, a explicat Zoltan Nagi.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și