Un „sat viu bucovinean” va fi amenajat pentru vizitare turistică
Nechifor a declarat, într-o conferință de presă, că în calendarul anual al evenimentelor organizate de Consiliul Județean vor fi înscrise două noi astfel de acțiuni, care se vor desfășura una pe Masivul Rarău și una în localitatea Horodnic.
Potrivit președintelui CJ Suceava, evenimentul organizat în Masivul Rarău se va numi „Comorile Muntelui”, partener în proiect fiind Autoritatea Națională de Turism, urmând ca astfel să fie promovată această zonă. Aici va fi finalizat și drumul care face legătura între Rarău și Valea Bistriței și care va fi numit „Drumul Comorilor”, cu referire la faptul că face legătura cu Pietrele Doamnei.
În a treia săptămână din septembrie, la Horodnic de Sus va avea loc evenimentul „Tradiții și legende bucovinene”, urmând ca acolo să fie amenajat „un sat viu bucovinean”.
Nechifor a spus că acest sat viu bucovinean va fi amenajat în decursul anului viitor și va fi funcțional la a doua ediție a evenimentului „Tradiții și legende bucovinene”, arătând că în această zonă sunt și multe legende legate de Ștefan cel Mare.
El a menționat că a fost aleasă comuna Hordonic de Sus pentru amenajarea acestui sat întrucât este centrat pe două grupuri de inițiativă locală, dispune de două parcele de teren de 11 și 13 hectare pentru amenajarea atât a satului, cât și a parcării și standurilor care vor fi amplasate, dar și pentru că este pe circuitul turistic care face legătura între Sucevița, Marginea și Putna.
„Am dorit să integrăm și un element unde să se vadă viața țărănească tardițională”, a spus Nechifor.
Acest sat bucovinean urmează să fie construit pe un platou existent în zonă, unde vor fi montate gospodării tradiționale din zonă, cu locuințe și anexele gospodărești, dar și o biserică din lemn.
„Vom da aceste case să fie locuite de familii, cu titlul gratuit, dar cu condiția ca regimul de viață să fie cel tradițional”, a mai spus Nechifor, care a menționat că în contract se va stipula și că cei care vor locui în acest sat trebuie să poarte doar costum național tradițional local.
Satul va putea fi vizitat pe tot parcursul anului de turiști care vor putea vedea cum este viața tradițională în Bucovina.