Un satelit rusesc s-a DEZINTEGRAT în peste 100 de bucăți. Astronauții americani de la bordul navei spațiale ISS au reușit să se adăpostească

Publicat: 27 06. 2024, 17:28
Actualizat: 27 06. 2024, 17:29

Un satelit rusesc s-a rupt în timpul nopții, rezultând peste 1oo de fragmente și resturi pe orbită. Astronauţii aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au reușit să se adăpostească. 

Incident în spațiu, după ce satelitul rusesc de observare a Pământului RESURS-P1, scos din funcţiune în 2022, s-a dezintegrat în peste 100 de fragmente. Astronauții, de la bordul Stației Spațiale Internaționale, au fost nevoiți să se adăpostească, notează Reuters.

Cauzele care au determinat dezintegrarea satelitului rusesc nu sunt cunoscute, încă.

Incidentul a avut loc pe o orbită din apropierea ISS, ceea ce i-a determinat pe astronauţii americani aflaţi la bord să se adăpostească în nava lor spaţială timp de aproximativ o oră, a declarat biroul ISS al NASA.

Satelitul rusesc a fost detectat de radarele americane din zonă. Satelitul a eliberat un nor de resturi pe orbita joasă a Pământului în noaptea de miercuri spre joi, a indicat compania LeoLabs, specializată în monitorizare spaţială.

Conform U.S. Space Command, satelitul a creat imediat „peste 100 de bucăţi de resturi, care pot fi urmărite”.

„USSPACECOM nu a observat ameninţări imediate şi continuă să efectueze evaluări de rutină ale conjuncturii pentru a asigura siguranţa şi sustenabilitatea domeniului spaţial”, a adăugat Comandamentul Spaţial în declaraţia sa de joi.