Prima pagină » Știri » Un saudit suspectat de terorism acuză România de încălcarea drepturilor omului. Ce reclamații trebuie să verifice Curtea

Un saudit suspectat de terorism acuză România de încălcarea drepturilor omului. Ce reclamații trebuie să verifice Curtea

Un saudit suspectat de terorism acuză România de încălcarea drepturilor omului. Ce reclamații trebuie să verifice Curtea
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) va discuta, pe data de 29 iunie, reclamația depusă împotriva României de sauditul Abd al Rahim al-Nashiri, care reclamă detenția secretă, rele tratamente aplicate, precum și procedura de extrădare, se arată într-un document publicat pe site-ul CEDO.

Reclamantul, Abd Al Rahim Hussayn Muhammad Al Nashiri, este un cetățean saudit acuzat de implicare în atacul asupra navei militare USS Cole (comis în anul 2000, în Yemen), și este deținut în prezent la penitenciarul american de la Guantanamo Bay.

Al Nashiri afirmă că a fost victima unei „extrădări extraordinare” efectuată de Agenția Centrală de Informații (CIA), mai exact, arestarea și transferul extrajudiciar către centre de detenție secrete aflate în mai multe starte, inclusiv România și Polonia, se mai arată în documentul citat.

Acesta spune că a fost închis într-un centru de detenție secret din România începând din data de 12 aprilie 2004 și până la o dată necunoscută, înainte de 6 septembrie 2006, timp în care a fost torturat. Ulterior acesta a fost transferat la penitenciarul american Guantanamo Bay, pentru a fi interogat.

Sauditul reclamă regimul de detenție secretă, rele tratamente aplicate cât timp s-a aflat în România sub custodie americană, precum și procedura de extrădare din România. Al Nashiri acuză că, permitând tortura, aplicarea de rele tratamente și detenția secretă pe teritoriul țării, România a încălcat mai multe prevederi ale Convenției Europene pentru Drepturile Omului, anume articolul 3 (interzicerea torturii), articolul 5 (dreptul la libertate și siguranță) și articolul 8 (dreptul la respect pentru viața privată și familială).

Cazul a fost înaintat Curții Europene pentru Drepturile Omului în data de 1 iunie 2012.

Citește și