„Este propunerea pe care au am înaintat-o, probabil se vor reduce amendamente. Orice senator și deputat are posibilitatea să aducă orice îmbunătățire, dar în fază incipientă a proiectului, cred că este un lucru foarte bun pentru cei care se întorc din câmpul muncii și nu au cine să își lase copiii. (…) nu poți să integrezi un copil de doi ani, într-o creșă, fie de stat, fie privată, dacă ai posibilitatea să aibă grijă bunicii pe banii statului.”, a declarat senatorul PMP, Lucian Ileiscu, miercuri.
Lucian Iliescu a afirmat că prin proiectul inițiat, suma acordată stimulenților s-ar dubla, față de beneficiile existente la momentul actual.
„Bugetul asiguărilor sociale, în momentul de față, este de 14% din bugetul pe care noi îl acordăm stimulenților, dacă s-ar dubla această sumă, ar fi 24% din bugetul actual. Impactul bugetar pentru stimulent insertie bunici este de 704.224.572 ron, care s-ar dubla.”, a afirmat senatorul.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, se modifică în sensul introducerii beneficiului social – indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei.
„Conform propunerii legislative, pe perioada acordării stimulentului de inserție, oricare dintre bunici beneficiază de indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei, dacă se află în relații de rudenie firească sau din adopție cu nepotul/nepoata pentru care solicită indemnizația, are acordul părinților acestuia/acesteia și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acesteia. Cuantumul lunar al indemnizației este egal cu cuantumul lunar al stimulentului de inserție, la data depunerii inițiativei fiind de 650 lei.”, se arată în proiectul de lege.
Există condiția ca bunicii cărora li se acordă indemnizația să prezinte documente care atestă că se află în relații bune cu nepotul și că părinții acesuia și-au dat acordul.
„Indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei, se acordă pe bază de cerere a unuia dintre bunici, însoțită în mod obligatoriu de actele doveditoare privind calitatea solicitantului, relația acestuia cu nepotul/nepoata pentru care solicită dreptul și acordul părinților.”, este precizat în aceeași sursă citată.
„Dreptul la indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
a) beneficiarul execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile;
b) beneficiarul a decedat;
c) beneficiarul nu mai îndeplinește condițiile: (este cetățean român, cetățean străin sau apatrid; are, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României; locuiește în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora)
d) se constată că timp de 3 luni consecutive se înregistrează mandate poștale returnate.”, mai este explicat în proiect.
„Considerăm că este necesară introducerea unui nou beneficiu social care să contribuie la sporirea înclinației de a lucra a persoanelor îndreptățite la primirea indemnizației pentru creșterea copilului.”, este adăugat în expunerea de motive.
Motivele inițiativei țin și de dreptul copilului la viața de familie, prevăzute în Constituție.
„Subordonându-se cu prioritate principiului interesului superior al copilului – care se circumscrie dreptului copilului la viața de familie – considerăm că prezenta inițiativă va contribui inclusiv la respectarea, promovarea și garantarea drepturilor copilului, în acord cu prevederile stabilite prin Constituție și lege și în concordanță cu prevederile Convenției Organizației Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului și ale celorlalte acte internaționale în materie la care România este parte.”, este argumentat.
Prevederile inițiativei ar intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2020.
Inițiativa senatorului PMP, Lucian Iliescu, a fost depusă la Senat, primă Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților.