Un senator, trei primari, doi judecători și un prim-procuror trimiși în judecată de DNA, condamnați definitiv în martie

Un senator, trei primari, doi judecători și un prim-procuror trimiși în judecată de DNA, condamnați definitiv în martie
Publicat: 20/04/2015, 18:05
Actualizat: 20/04/2015, 19:25

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în luna martie, în dosare de corupție instrumentate de DNA, au rămas definitive 32 de hotărâri judecătorești prin care au fost condamnați 128 de inculpați, la pedepse cuprinse între 12 ani de închisoare și 5.000 de lei amendă.

Printre persoanele condamnate sunt un senator, doi directori de companie națională, doi directori de sucursală de companie națională, un șef de direcție județeană de instituție publică, doi judecători, dintre care un fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, un prim-procuror, un avocat, șapte ofițeri ai Ministerului Afacerilor Interne, 62 de polițiști de frontieră de la Vama Siret, șapte lucrători vamali și trei primari, arată DNA, într-un comunicat de presă.

În 4 martie, prin decizie definitivă a Curții de Apel București, Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL și realizator de programe la postul de televiziune OTV la data săvârșirii faptelor, a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare, pentru șantaj. În același dosar au fost condamnați, tot pentru șantaj, Dorel Pârv, la o pedeapsă de patru ani de închisoare și Mitruș Ghezea, la doi ani și șase luni de închisoare.

În 9 martie, Curtea de Apel Constanța l-a condamnat pe Ion Ioniță, primar al comunei Agigea, județul Constanța, la data faptelor, la o pedeapsă de cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu în formă continuată și delapidare. Alte patru persoane au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare.

În 12 martie, Adriana Veturia Moldovan, fost prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Năsăud, a fost condamnată de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani de închisoare, pentru trafic de influență și instigare la fals intelectual. Petru Rus, fost judecător la Judecătoria Năsăud, a primit o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare, pentru fals intelectual, iar alte două persoane au fost condamnate la câte doi ani de închisoare cu suspendare, pentru cumpărare de influență.

Tot în 12 martie, ICCJ i-a condamnat pe Constantin Jugănaru și Gheorghe Pușcașiu, director general, respectiv director economic la Sucursala de Întreținere și Servicii Energetice Transilvania Sud Brașov la data faptelor, la câte șapte ani de închisoare, pentru luare de mită, spălare de bani și abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată. În același dosar, trei persoane au primit pedepse între trei și opt ani de închisoare cu executare, cinci au fost achitate, iar pentru alte două, instanța a dispus încetarea procesului penal.

Instanța supremă a mai decis, în 12 martie, într-un alt dosar, condamnarea Gabrielei Ungureanu, director executiv la Direcția Județeană Comunitară de Evidență a Persoanelor Brașov la data faptelor, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și conflict de interese.

Curtea de Apel Iași a condamnat-o în 12 martie, pe Maria-Magdalena Coșniță (fostă Ibănescu), controlor vamal la Biroul Vamal Albița la data faptelor, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită, complicitate la trafic de influență și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. Față de alți 21 de inculpați din aceeași cauză, instanța de judecată a dispus disjungerea și formarea unui nou dosar.

În 17 martie, ICCJ a condamnat definitiv 62 de polițiști de frontieră și patru vameși de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, la pedepse între cinci ani și cinci luni, cu executare sau cu suspendare, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și luare de mită, în formă continuată, respectiv dare de mită.

În 18 martie, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Mircea Alexandru Stănciulescu, subinspector de poliție în cadrul Poliției Capitalei la data faptelor, la o pedeapsă de trei ani și opt luni de închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență.

În 20 martie, Alexandru Ionuț Gheorghe, lucrător vamal la Direcția Județeană de Accize și Operațiuni Vamale Prahova la data faptei, a fost condamnat de Curtea de Apel Ploiești la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită în formă continuată. În același dosar, Daniela Cristina Anghelescu, lucrător vamal DJAOV Prahova – Biroul Control Documentar la data faptelor, a primit o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare, pentru primire de foloase necuvenite.

În 23 martie, ICCJ l-a condamnat pe Adrian-Toni Neacșu, judecător la Tribunalul Vrancea și membru al Consiliului Superior al Magistraturii la data faptelor, la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare, pentru participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, participație improprie la uz de fals și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, Angel-Gabriel Roșca, șofer la CSM la data faptelor, a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare, pentru participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În 24 martie, Curtea de Apel Timișoara l-a condamnat pe Ioan Borduz, primar al comunei Fîrliug, județul Caraș-Severin, la data faptelor, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, deturnare de fonduri și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanța l-a condamnat și pe Mircea Dușan Olar, reprezentant al unei firme, la o pedeapsă de 5.000 de lei amendă penală, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Tot în 24 martie, Curtea de Apel Timișoara l-a condamnat pe Iosif Secășan, senator la data faptelor, la o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită. În același dosar, Sebastian Telbis, medic specialist la Casa Județeană de Pensii Caraș-Severin – Compartimentul de Expertiză Medicală Reșița la data faptelor, a primit o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită, iar Iova Moza a fost condamnat la un an și nouă luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită.

În 27 martie, instanța supremă i-a condamnat pe Dorin Gavril Debucean, director general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România la data faptelor, la o pedeapsă de trei ani și șase luni de închisoare, pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals și conflict de interese, și pe Natalia Alina Istrate, director general adjunct al CNADNR la data faptelor, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

În 31 martie, Curtea Militară de Apel București l-a condamnat pe Silvi Mirică, ofițer în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, președinte al unei comisii de concurs pentru încadrare subofițeri, pe Gheorghe Șerban și Radu Azoiței, ofițeri la IJJ Ilfov, membri în aceeași comisie la data faptelor, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals. De asemenea, Liviu Pocora, ofițer la IJJ Ilfov, membru în aceeași comisie de concurs la data faptelor, a primit o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru aceleași fapte.

Într-un alt dosar, tot în 31 martie, Curtea de Apel Cluj a condamnat-o pe Sanda Liana Felecan, comisar de poliție, medic în cadrul Centrului Județean Bistrița-Năsăud al MAI la data faptelor, la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale, fals intelectual și uz de fals.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Carambol cu 16 mașini pe o stradă din Alba Iulia. Traficul în zonă a fost...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
⁠Carmen Grebenișan, fără ascunzișuri. Cum arată vedeta în costum de baie
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Beyonce surprinde din nou! Artista va susține un concert live pe Netflix în ziua de...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Ce s-a întâmplat după ce o cercetătoare și-a injectat virusuri crescute în laborator în tumoarea...