Un server aparținând NSA s-ar afla și în România
Site-ul Cryptome.org a publicat o listă de țări și un planiglob pe care sunt marcate puncte roșii despre care afirmă că „ar putea fi locuri simbolice sau ar putea indica (existența) unor servere X-Keyscore aparținând NSA la ambasade ale Statelor Unite”, inclusiv în România.
Potrivit site-ului, care nu precizează vreo sursă, deși unele locuri în care se află servere sunt cunoscute ca „stații de spionaj NSA-Echeleon în cadrul Five-Eyes – Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă -, multe dintre locurile serverelor sunt marcate în capitalele acestor state sau în apropiere de capitale”.
Site-ul consideră o „surpriză” punctul de la Moscova și notează că alt punct apare în partea centrală din sudul Chinei, departe de Beijing, apreciind că ar fi un „server clandestin”. De asemenea, site-ul remarcă că stația NSA din Hawaii, unde a lucrat Edward Snowden, nu apare pe hartă.
Pe planiglob sunt marcate aproximativ 85 de puncte în care s-ar afla „aproximativ 150 de situri”, 25 de puncte aflându-se pe coastele Antarcticii.
Puncte roșii apar, de asemenea, în 51 de țări. Cea mai densă concentrare este în Europa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud și America Centrală, observă site-ul, care subliniază că „niciunul nu apare în zone ca Norvegia, Suedia, Islanda, Canada, în cea mai parte din America de Sud, Pacific și insulele din Atlantic.
Cryptome.org consideră că „ar fi logic ca Agenția Națională americană pentru Securitate (NSA) să utilizeze ambasadele americane ca pe avanposturi pentru colectarea (datelor) comunicațiilor locale cu ajutorul X-Keyscore”, notând că ambasadele au fost folosite pentru „întregul spectru al spionajului în toate formele și deghizările sale, militar, politic, economic, social” și conchizând că „adăugarea aspectului cibernetic era inevitabilă”. Site-ul argumentează că ambasadele dețin rețele multiple de comunicare de la cele mai de jos nivele de securitate, până la cele mai înalte.
Aceeași sursă adaugă că alte noi dezvăluiri de documente provenind de la Edward Snowden ar putea să descrie cum este realizat acest lucru de către personal, rețele și arhitectura serverelor de date, nu doar prin programele PRISM și X-Keyscore.
Cryptome.org este o bibliotecă digitală pentru găzduire, creată în 1996 de către cercetători americani independenți și arhitecții John Young și Deborah Natsios. Biblioteca funcționează ca loc de stocare a unor informații despre libertatea de exprimare, criptografie, spionaj și supraveghere. Cryptome își asumă ca misiune, pe site, „să primească spre publicare documente care sunt interzise de guverne în întreaga lume, în particular materiale despre libertatea de exprimare, confidențialitate, criptologie, tehnologii cu dublă utilizare, securitatea națională, informații (secrete) și guvernanță secretă – documente declasificate, secrete și clasificate – dar nu se limitează doar la acestea”.