Curtea a examinat luni sesizarea șoferului care a refuzat să i se recolteze probe biologice, după ce a fost testat alcoolscopic. Potrivit Codului Penal, refuzul atrage după sine o amendă de la 11.000 – 13.000 de lei moldovenești.
Avocatul șoferului a considerat că este vorba despre o încălcare a dreptului la viața intimă, familială și privată, prevăzut de Constituție.
După expunerea tuturor părților din proces, magistrații curții au stabilit că obligarea conducătorului auto de a se supune examinării medicale nu poartă un caracter excesiv.
Curtea susține că necesitatea intervenției în viața privată prin obligarea conducătorului auto la recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii de ebrietate este justificată de protecția unor valori importante ca ordinea publică, securitatea în trafic, prevenirea pericolulului pentru viața și integritatea fizică a altor persoane, precum și prevenirea pericolului asupra vieții, integrirtății corporale a conducătorului mijlocului de transport reprezintă un interes public major și are prioritate, scrie tvr.
Magistrații au menționat că și jurisprudența Curții Europene a stabilit că testarea obligatorie a nivelului de alcool este necesară pentru prevenirea infracțiunilor și protecția drepturilor și libertăților altor persoane.