Prima pagină » Știri » Un spital militar de campanie, pentru cei infectați cu Ebola, va fi deschis la marginea Bucureștiului

Un spital militar de campanie, pentru cei infectați cu Ebola, va fi deschis la marginea Bucureștiului

Un spital militar de campanie, pentru cei infectați cu Ebola, va fi deschis la marginea Bucureștiului
Pacienții care vor fi diagnosticați cu Ebola vor fi tratați într-un spital militar de campanie care va fi operațional, de la sfârșitul lunii noiembrie, în apropierea aeroportului internațional Henri Coandă și care va dispune de echipament individual de protecție și decontaminare a personalului.

Anunțul legat de acest spital a fost făcut joi, la Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie 2014, de dr. Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătății (MS).

„Este vorba despre un spital militar în subordinea MApN, care, având caracter militar, este păzit. Nu este un spital pentru circuitul civil, nu tratează pacienți cu boli obișnuite, este doar în rezervă, pentru tratarea unui astfel de caz. Este vorba despre un spital tip container, alimentat cu energie electrică, cu apă, au facilități pentru decontaminarea materialului infecțios și pentu decontaminarea personalului care va lucra acolo. Extrem de important este și echipamentul individual de protecție care trebuie asigurat pentru personal”, a spus Rafila.

Referitor la protecția personalului, consilierul din MS a subliniat că procedurile de îmbrăcare și dezbrăcare a personalului sunt extrem de „delicate”. „Acolo unde au existat contaminări ale personalului medical, mă refer în SUA și Germania, s-a constat că această contaminare s-a produs în timpul dezbrăcării acestui echipamentl”, a spus Alexandru Rafila.

Potrivit medicului, spitalul de campanie pentru pacienții cu Ebola va avea câteva zeci de paturi.

„În momentul de față, întreaga activitate (legată de prevenirea și gestionare cazurilor – n.r.) este coordonată de la nivelul Ministerului Administrației și Internelor, prin Departamentul pentru Situații de Urgență și de Ministerului Sănătății, printr-un secretar de stat. Este un proces în derulare permanentă. Dacă cineva vine dintr-o zonă afectată sau a fost contact cu un astfel de pacient, intră în sistemul de monitorizare, un sistem care se actualizează permanent. Transportul acestor pacienți se face prin Departamentul pentru Situații de Urgență, care se ocupă de achiziția echipamentelor dedicate acestui tip de transport. În fiecare județe există câte o ambulanță desemnată pentru transportul unui caz suspect”, a mai spus Rafila.

În ceea ce privește tratamentul eventualelor cazuri, consilierul din MS a explicat că la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” există deja o secție dedicată izolării și tratării acestor pacienți, urmând să funcționeze și spitalul militar de campanie.

„Se lucrează la instalarea acestui spital. Va urma o perioadă în care se va face un training pentru personalul care va fi desemnat să lucreze în acest spital. Este foarte important ca personalul medical să facă o pregătire specializată care să permită îngrijirea pacientului, iar pe de alt parte să prevină transmiterea, inclusiv la personalul medical”, a adăugat Alexandru Rafila.

Pacienții suspectați de infectare cu Ebola vor fi aduși la spital cu ambulanțe SMURD sau de la Serviciul de Ambulanță, care vor fi echipate cu cabine speciale ce previn contaminarea personalului însoțitor, a mai precizat dr. Rafila.

„Există posibilitatea accesului foarte rapid și ușor de la aeroport și se știe că principala poartă de intrare a cazurilor suspecte sunt aeroporturile internaționale, iar Otopeni este principala poartă de acces în ceea ce privește zborurile internaționale. Din fericire, noi nu avem zboruri directe cu zona afectată, ceea ce scade foarte mult riscul de apariție a unui caz în România, dar nu în exclude nimeni nicăieri”, a conchis consilierul din MS.

Citește și