Un summit extraordinar pe tema crizei din Grecia va avea loc luni la Bruxelles. Ies grecii din UE?
„În contextul rezultatului reuniunii miniștrilor de Finanțe din Eurogrup, este urgent să existe o reuniune pentru discutarea situației din Grecia la cel mai înalt nivel politic”, a declarat un oficial european.
Ambasadorii statelor zonei euro vor dezbate vineri situația din Grecia.
Miniștrii de Finanțe din statele membre ale zonei euro nu au ajuns la niciun acord cu Grecia, însă membrii Eurogrupului se pot reuni în orice moment dacă Atena va semnala disponibilitate pentru concesii, cancelarul Angela Merkel exprimând speranța că se va putea ajunge la o înțelegere.
„Nu există niciun acord în cadrul Eurogrup. Există semnale puternice că Grecia este deschisă la negocieri serioase, iar membrii Eurogrup sunt pregătiți să se reunească în orice moment”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.
„Eu sunt convinsă că un acord între Grecia și creditori este încă posibil”, a transmis cancelarul german, Angela Merkel, potrivit ziarului italian La Repubblica.
„Îmi mențin convingerea că, dacă există voință, este posibil. Dacă liderii Grceiei au voință, un acord este posibil, dar Grecia trebuie să aplice reformele structurale promise”, a spus Merkel.
Ministrul grec al Finanțelor, Yanis Varoufakis, a prezentat joi seară noi propuneri de reforme omologilor săi din zona euro reuniți în Luxemburg, afirmă un oficial guvernamental grec. „Domnul Varoufakis a prezentat o nouă serie de propuneri”, a declarat un funcționar guvernamental grec.
„Propunerile se referă la modalități de consolidare bugetară și la gestionarea pe termen lung a datoriei suverane”, a spus oficialul elen. „Nu există vești-șoc; continuăm negocierile și suntem deschiși propunerilor”, a adăugat el.
Grecia nu va beneficia de o perioadă de grație dacă nu va plăti datoria de aproape 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă pe 30 iunie, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, presând astfel statul elen să ajungă la un acord cu creditorii. Programul de asistență financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie pe 30 iunie, în aceeași zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.
Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).