Părinții unui tânăr de 24 de ani care a murit la Spitalul Județean de Urgență din Sibiu după ce a fost operat la o mână îi acuză pe medici de malpraxis, spunând că băiatul a rămas fără oxigen în timpul intervenției, în timp ce medicii neagă, spunând că pacientul avea probleme medicale mai vechi.
Tânărul, Aurel Bârsan, din Agnita, județul Sibiu, s-a internat în Secția de Chirurgie Plastică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu având o tăietură la antebrațul drept și a fost operat în 22 august. Imediat după intervenția chirurgicală, tânărul a intrat în comă, stare menținută timp de trei săptămâni, iar marți a murit.
Tatăl tânărului îi acuză pe medici de malpraxis, spunând că a aflat de la un doctor că băiatul său a rămas fără oxigen în timpul operației.
„După operație am întrebat-o pe doctoriță ce s-a întâmplat și a spus ca rămas cinci minute fără oxigen. Din cauză că s-a terminat tubul de oxigen și s-au dus în partea cealaltă (un alt corp al spitalului – n.r.), iar în timpul acela i-au dat oxigen cu balonul. Nu a avut oxigen la plămâni și s-au blocat”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Nicolae Bârsan, tatăl tânărului decedat.
Tânărul a intrat în comă profundă
În urma explicațiilor cerute de tatăl tânărului, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost declanșată o anchetă.
Reprezentanții spitalului susțin că în urma verificărilor s-a stabilit că tânărul decedat nu a rămas fără oxigen și că în timpul intervenției a suferit „bronhospasm, bradicardie și hipotensiune arterială”, constatându-se că nu s-a mai trezit în urma operației, intrând în comă profundă.
„Acest caz a fost analizat din toate punctele de vedere de către o comisie complexă din care au făcut parte reprezentați ai DSP, Serviciului de Medicină Legală, directorul medical al spitalului, precum și medici din specialitățile implicate în supravegherea și terapia cazului. S-a întocmit și înaintat un raport către DSP și Ministerul Sănătății. S-a constatat că operația de chirurgie plastică în care pacientul a intrat în data de 22 august, ora 10.00, a decurs absolut normal. S-a practicat hemostază și reconstrucția structurilor anatomice afectate. Din punct de vedere tehnic nu au existat probleme în cursul anesteziei. Oxigenul nu s-a terminat întrucât este furnizat de la instalația de producere a oxigenului (stație centralizată) care are sistem de rezervă, comutarea făcându-se automat. În cursul intervenției chirurgicale pacientul a prezentat bronhospasm, bradicardie și hipotensiune arterială. Ulterior operației pacientul nu s-a trezit și în urma unor consultații de specialitate s-a constatat că acesta a intrat în comă profundă, diagnosticul fiind encefalopatie hipoxică secundară bronhospasmului”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Decebal Todăriță.
Potrivit acestuia, tânărul avea „antecedente de astm bronșic”.
„S-a constatat că moartea pacientului a fost cauzată de o encefalopatie hipoxică survenită unei insuficiențe cardio-respiratorii acute secundare unui bronhospasm sever, persoana în cauză având antecedente de astm bronșic”, a mai spus Todăriță.
El susține că până acum familia tânărului nu au depus nicio sesizare sau reclamație la conducerea spitalului.
Alte trei cazuri de malpraxis la adresa medicilor Spitalului Județean de Urgență din Sibiu
La adresa medicilor Spitalului Județean de Urgență din Sibiu au mai existat acuzații de malpraxis. Astfel, în urmă cu cinci luni o tânără de 18 ani, victimă a unui accident de motocicletă, care a ajuns la unitatea medicală, a fost trimisă acasă de două ori, deși avea splina ruptă. Ea s-a întors la spital a doua zi, când a fost operată de urgență. În acest caz, un medic a fost suspendat, iar altul a primit avertisment.
Totodată, conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Sibiu a făcut o anchetă internă după ce un bărbat internat acolo, bolnav de cancer, a murit, familia sa susținând că pacientul a căzut pe scări, din cauză că infirmierul nu l-a transportat corespunzător la analize. În urma anchetei, medicul curant a fost sancționat cu reducerea salariului, alte cadre medicale primind avertismente scrise.