Prima pagină » Știri » Un telefon le-a schimbat viața: au fost primii din România care au făcut un astfel de transplant în 2017

Un telefon le-a schimbat viața: au fost primii din România care au făcut un astfel de transplant în 2017

Doi tineri de 29 de ani au acum o șansă la o viață mai bună. Sunt primii din țară care au făcut anul acesta un transplant de cornee. Intervențiile chirurgicale au avut loc la Iași. Medicii spun că au șanse să își recupereze vederea sută la sută, relatează corespondentul MEDIAFAX.

Viața lor s-a schimbat după ce au primit un telefon de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Medicii îi anunțau că ar putea primi un transplant de cornee. Au spus imediat da, au venit la spital și acum, la 24 de ore de la intervenția chirurgicală spun că pot lua viața de la capăt. Lăcărmioara are 29 de ani, este din Neamț și așteaptă un transplant de cornee de opt ani. A avut această șansă de mai multe ori, însă din diferite motive medicale a trebuit să refuze. Acum a spus un da hotărât.

„Am fost diagnosticată de la 5 ani cu o cheratită, iar medicii mi-au spus că după 18 ani trebuie să fac transplant de cornee. La 21 de ani am venit la domnul profesor Chisăliță (șeful Clinicii de Oftalmologie a Spitalului „Sfântu Spiridon” din Iași) și am intrat pe lista de așteptare pentru transplant de cornee. Am fost sunată de mai multe ori dar ba am fost însărcinată, ba am avut probleme de sănătate și acum la începutul anului am fost sunată să mă întrebe dacă vreau să rămân pe listă. Am spus da. A doua zi m-au sunat din nou să îmi spună că s-a făcut o prelevare și să vin să fac transplantul. Înainte vedeam doar la distanță literele mari sau obiectele mari. Nu puteam să citesc nimic din cauza ochiului stâng. Dacă mai stăteam mult exista posibilitatea să nu mai pot face deloc transplantul pentru că boala se înrăutățea.”, a povestit Luminița Pânzaru.

Întrebată ce mesaj ar transmite familiei persoanei de la care a primit corneea Lăcrămioara a spus că le mulțumește din suflet. „Mi-a redat o nouă șansă pentru vedere. Să le dea Dumnezeu sănătate!” .

Cel de-al doilea pacient care a intrat ieri în sala de operație este Nicu Popuțoaia. Până la 16 ani nu avut nicio problemă de vedere, până când un vecin i-a aruncat cu ciment în față. De atunci au început problemele. La el a fost vorba de o arsură chimică. A venit la un control la Iași imediat după. Medicii i-au spus că operația este complicată și că ar trebui să mai aștepte.

„Am venit în 2015 pentru un transplant de celule stem de la ochiul stâng la ochiul drept. A fost bine, s-au schimbat multe și atunci. Acum m-au sunat că au găsit o cornee și dacă mai sunt disponibil pentru transplant. Am acceptat în prima fracțiune de secundă, pentru că e o șansă, zic eu, la un milion.”, a explicat Nicu. Noroc e puțin spus, zice Nicu când se gândește la ultimele 48 de ore.

„Înainte de a mă opera, vedeam cu ochiul drept doar la o capacitate de 5%. Astăzi la consult mi-au spus că văd 30%. E o diferență foarte mare și sunt în recuperare. Șansele sunt să crească mult mai mult vederea. Nu știu dacă sunt cuvinte de mulțumire pentru un act de sănătate. Când primești un bănuț, o hăinuță, mulțumești și atât. Când primești ceva de sănătate e ca greu să mulțumești, e greu să te exprimi.”

Nicu este acum inginer mecanic, însă își dorea o meserie cu totul diferită. Își dorea să își ia și carnetul de șofer, dar îi era frică pentru viața lui și a celor din jurul lui. Acum va putea face acest lucru.

„Am vrut înainte de inginerie să dau la aviație, la poliție, jandarmerie, tot ce ține de apărare. La niciuna nu am putut pentru că am linia de tragere pe ochiul drept, cu ochiul drept nu vedeam decât 5%. Nu aveam nicio șansă. Așa că am ales ingineria, de care nu îmi pare rău. Sunt mulțumit.”

Medicii spun că cei doi au șanse să își recapete vederea sută la sută.”După șase luni, un an de zile ochiul și corneea va fi absolut normală și practic în afară de faptul că te uiți la un biomicroscop, nimeni nu va ști că s-a întâmplat ceva acolo. Este un lucru extraordinar atunci când poți să redai vederea, cu atât mai mult cu cât, în rest, ochiul, în afară de cornee, pentru că ambii au avut probleme numai la nivelul corneei, ochiul este absolut normal. Retina este normală, nervul optic este normal, zona receptoare a creierului este normală.”, a explicat conf. univ.dr. CAMELIA BOGDĂNICI medic oftalmolog la Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași.

În România nu există o bancă de țesut de cornee, astfel că cele două operații au fost posibile pentru că familia unui pacient în moarte cerebrală a fost de acord cu prelevarea organelor.

„Este primul donator de anul acesta din țară, nu a mai fost niciun caz până acum. O femeie de 38 de ani cu o malformație cerebrală ruptă, de la care s-au recoltat plămânii, au venit cei de la Viena și au făcut prelevarea și au luat plămânii, și țesuturi. Restul organelor nu s-au putut preleva din motive medicale deși am avut acordul familiei pentru absolut tot. La Iași a rămas corneea și la București au plecat os, tendon și piele la Banca de țesuturi.”, a explicat RALUCA NEAGU, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iași.

Anul trecut la Iași s-au făcut 18 operații de prelevare de organe.

 

Citește și