Prima pagină » Știri » Un timișorean cultivă cei mai iuți ardei din lume, de 2.000 de ori mai iuți decât cei autohtoni

Un timișorean cultivă cei mai iuți ardei din lume, de 2.000 de ori mai iuți decât cei autohtoni

Un timișorean cultivă cei mai iuți ardei din lume, de 2.000 de ori mai iuți decât cei autohtoni
Predrag Jivici, un timișorean în vârstă de 41 de ani, este singurul din vestul țării care cultivă ardei iuți, după ce a transformat cel mai mare hobby al său în afacere. Acum, are comenzi din întreaga țară și își propune să comercializeze, în viitor, și produse precum dulceață sau sos de ardei iute.

Timișoreanul Predrag Jivici, un absolvent de Arte Plastice, specializarea design, are pasiunea pentru ardeii iuți încă din facultate, când îi cultiva în apartament, în ghiveci.

După ce a lucrat în acest domeniu pentru diferite companii, printre care și o multinațională, Predrag Jivici s-a decis să-și deschidă propria afacere.

„Totul a început de la o pasiune 100%. În continuare e pasiune 100%”, povestește Predrag Jivici.

Astfel, în urmă cu patru ani, timișoreanul a cumpărat un teren de 2.000 mp la Cenad, județul Timiș, a construit două solarii și a început să cultive primii ardei iuți.

„Primul an a fost unul de sacrificiu, nu am avut nicio pretenție. Am plantat peste 20 de soiuri de ardei iute și am încercat să văd care se pretează, ce le place prietenilor. În primul an nu am avut niciun client. În timp, mi-am dezvoltat clientela”, povestește Predrag Jivici.

Bărbatul spune că plantează, în fiecare an, trei dintre cele mai de notorietate soiuri de ardei iuți pe plan mondial: Jalapeno, care are între 2.500 și 5.000 de unități Scoville (n.r. instrumentul de măsurare a iuțimii ardeilor), Cayenne Red și Golden – între 30.000 și 85.000 de unități Scoville, și Habanero Orange, Red și Chocolate – între 100.000 și 350.000 de unități Scoville.

Aceste soiuri de ardei sunt mult mai iuți față cu ardeii autohtoni, care au doar 500 de unități Scoville.

De asemenea, pe lângă Jalapeno, Cayenne și Habanero, timișoreanul cultivă în fiecare an și patru, cinci soiuri noi, pentru a le testa. Astfel, în acest an a plantat și câteva fire de Trinidad Scorpion, unul dintre cei mai iuți ardei din lume, care are un milion de unități Scoville.

 

Timișoreanul cumpără semințele din toată lumea

Predrag Jivici spune că toți ardeii iuți pe care-i cultivă la Cenad sunt originali din Mexic și din America Centrală, iar iuțimea diferă de la țară la țară.

„Iuțimea ardeilor diferă în funcție de cum îi crești. De exemplu, Jalapeno crescut în Mexic are alt gust decât cel crescut aici, pentru că contează solul, temperaturile. Iuțimea diferă de la țară la țară, chiar și modul cum îi crești poate să schimbe iuțimea. Am observat că ardeii super hot nu merg la noi, pentru că nu au o perioadă suficient de lungă cu soare și temperaturile nu sunt suficient de mari”, explică Predrag Jivici.

Timișoreanul spune că, în prezent, și-a format o clientelă, astfel că ardeii iuți pe care-i cultivă ajung la zece restaurante și la români din întreaga țară, care-i pot comanda online pe de 248chilli.ro.

„Am câteva restaurante din Timișoara cu care colaborez, care preferă ardei mai puțin iuți și fac sos, îl păstrează pentru iarnă, iar apoi îl diluează și condimentează mâncărurile. Persoanele fizice cumpără, de obicei, jumătate de kilogram, dar de mai multe ori pe an. Iarna vând doar ardei uscat, pe care-l preferă multe persoane pentru că fac tincturi pentru tratarea diferitelor probleme, alții își fac sos. Dar eu încerc să vând cât mai mult proaspăt, îmi doresc să fie o alternativă pentru ardeii ‘no name’ care se găsesc în piață. Majoritatea clienților mei sunt persoane tinere, cu joburi care le permit să călătorească și atunci au fost în Mexic, Thailanda, Spania, în diverse țări unde se mănâncă iute și vin înapoi și vor să gătească mâncarea respectivă la ei acasă și nu au ardeiul. Acolo au descoperit soiul de ardei, caută să-l cumpere și mă găsesc pe mine”, spune timișoreanul.

Predrag Jivici povestește că și colectarea de semințe e o artă, motiv pentru care nu a făcut asta niciodată. Astfel, în fiecare an, comandă semințele de la diferiți producători din străinătate. Prin urmare, a ajuns să le comande din toată lumea, din Anglia până în Hong Kong.

În acest an, Predrag Jivici a plantat 1.300 de fire, dintre care doar 300 în cele două solarii, și anume ardeii din soiul Habanero, care au nevoie de condiții speciale, iar restul afară, pe o suprafață de aproximativ 600 mp.

 

„Ardeii mei sunt mai scumpi față de cei de pe piață”

Predrag Jivici spune că cele trei soiuri principale de ardei iuți pe care-i cultivă în fiecare an se vând cu 40, 60 și 80 lei kilogramul, cei mai iuți fiind și cei mai scumpi.

„Categoric, ardeii mei sunt mai scumpi față de cei pe care-i găsiți în piață, care nu au niciun fel de proveniență. Este ca și cum ai vinde câini de rasă versus maidanezii pe care ți i-a dat vecina că are șapte pui. Prețurile la ardeii iuți diferă în funcție de soi. Jalapeno costă 40 lei kilogramul, Cayenne – 60 lei, iar Habanero – 80 lei kilogramul”, explică timișoreanul.

Predrag Jivici spune că afacerea cu ardei iuți e profitabilă, însă acest profit e de câteva mii de euro pe an, asta pentru că totul se face la o scară prea mică.

„Scara e atât de mică încât profitul nu mai contează. Ar trebui făcut de zece ori mai mult ca să spui că poți trăi din chestia asta, iar eu nu pot să fac față, sunt doar unul singur. Eu fac totul, mă ocup de răsaduri, semințe, cules, procesat, vândut, imagine, magazin online, sunt șofer. Este puțin cam mult”, povestește Predrag Jivici.

Însă, timișoreanul spune că nu renunță, astfel că, din acest an, a găsit un colaborator cu care va realiza un produs procesat – dulceață de Jalapeno, iar împreună cu un restaurant din oraș va realiza sos din Habanero.

„Cam asta e direcția pe viitor, să fac produse procesate. O parte din recoltă să o aloc acolo și o altă parte să continui să o vând proaspăt, pentru că e foarte multă bătaie de cap cu ardeii proaspeți. Borcanul de dulceață de ardei iute se va vinde cu 14, respectiv 19 lei”, detaliază Predrag Jivici.

Timișoreanul povestește că, pe lângă cultivarea de ardei iute, mai colaborează cu diferite firme pe partea de design și marketing, pentru a obține un venit suplimentar. „Am trecut prin diverse firme, companii, am lucrat și la o singură corporație, e mult de lucru, dar e muncă de birou care nu te obosește fizic, ci psihic. Faci ore suplimentare care cumva nu se merită, câștigi mulți bani, nu ai timp să-i cheltui, ești obosit, nu ai timp. Ai trei săptămâni de liber pe an și în rest ești acolo. Prefer să fiu sclav pe propria plantație și îmi fac cumva timpul meu. Clar e muncă fizică mai multă, nu se compară cu cea de la birou, dar e mai satisfăcătoare”, a conchis Predrag Jivici.

Autor

Citește și