Un tun de patrimoniu din secolul XVIII – XIX, recuperat din curtea unei pensiuni din 2 Mai
Un tun de patrimoniu despre care se bănuiește că a aparținut unei goelete a fost confiscat din curtea unei pensiuni din 2 Mai, după ce proprietarul l-ar fi scos din mare în urma unor „săpături prin scufundări neautorizate”, informează Poliția de Frontieră.
„Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, în apropierea plajei 2 Mai din județul Constanța, un tun aparținând Patrimoniului Cultural Național, pe care un cetățean român îl deținea în mod ilegal, după ce îl recuperase în urma unor săpături prin scufundări neautorizate, din Marea Neagră”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.
Potrivit sursei citate, polițiștii de frontieră au descins marți, împreună cu un expert al Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța, la o pensiune din 2 Mai, în baza unor informații că acolo este deținut ilegal un tun de patrimoniu.
Din primele evaluări, expertul care a însoțit polițiștii de frontieră a avansat ipoteza că tunul respectiv, lung de 171 centimetri și cu o greutate de aproximativ 300 de kilograme, a aparținut unei goelete ce a navigat în apropierea țărmului Mării Negre, fiind fabricat, foarte probabil, în perioada secolelor XVIII – XIX. Reprezentantul muzeului a precizat, în urma expertizei preliminare, că arma de artilerie face parte din Patrimoniul Cultural Național.
Proprietarul pensiunii, Gheorghe Stănică, în vârstă de 49 de ani, le-a spus polițiștilor că a găsit tunul în mare, în urma unor săpături prin scufundări neautorizate.
Tunul, pe care Stănică îl deținea din luna aprilie, a fost confiscat, iar pe numele acestuia a fost deschis un dosar penal pentru „efectuare de către persoane fizice sau juridice neautorizate a unor detecții sau săpături în siturile arheologice”.
Stănică a motivat că nu știa legea potrivit căreia orice obiect găsit în Marea Neagră, ca sit arheologic, trebuie predat imediat autorităților în domeniu, iar la rândul lor acestea anunță instituțiile abilitate, în acest caz Muzeul de Arheologie.
În prezent, obiectul găsit se află în custodia Muzeului Marinei Române pentru a fi expertizat, a precizat pentru gândul Marius Niculescu, de la Garda de Costă Constanța.
Potrivit anchetatorilor, la pensiunea respectivă, proprietarul avea expuse mai multe obiecte scoase din mare, între care și aproape 300 de kilograme de lanțuri pentru ancoră.