Un urs brun din Marmureș, printre primii din țara noastră monitorizați prin satelit de World Wide Fund for Nature (WWF), a fost găsit mort în localitatea Botiza, scrie site-ul WWF România.
Analizele Direcției Sanitar-Veterinare Maramureș (DSV) arată că ursul a fost omorât de braconieri.
Exemplarul omorât, un mascul de 6-8 ani, fusese capturat cu numai două luni în urmă, de reprezentanții WWF România, care i-au montat o zgardă cu GPS. Monitorizarea ursului timp de doi ani ar fi urmat să ofere date importante despre hrănirea, adăpostul, înmulțirea și deplasarea speciei între România și Ucraina.
„De obicei, urșii se împușcă pentru trofeu, pentru blană. Braconierii au abandonat însă ursul, când au observat că are zgardă cu GPS”, a declarat pentru gândul Csibi Magor, director de program WWF România.
El a precizat că ursul a fost împușcat la mijlocul săptămânii trecute, însă cazul a fost făcut public abia acum, la finalizarea anchetei DSV. „Cei care monitorizează ursul au văzut că timp de două zile nu s-a mișcat, așa că s-au deplasat la fața locului. Nici ei nu se așteptau să găsească ursul mort”, a spus Csibi.
WWF continuă monitorizarea urșilor bruni din România
Directorul de program WWF România a precizat că o piedică în desfășurarea anchetei au pus-o chiar gestionarii fondului de vânătoare unde a fost găsit ursul mort. „Deși WWF a anunțat fondul de vânătoare, aceștia nu au sunat la poliție, tot WWF a sunat”, a spus Csibi. El a explicat că fondul de vânătoare are obligația de a asigura paza animalelor și de a soluționa cazurile de braconaj de pe teritoriul acestuia.
Csibi a mai spus că moartea acestui urs ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru autorități, care să conștientizeze că braconajul este, pentru carnivorele mari, un pericol la fel de mare ca distrugerea habitatului. Directorul de program WWF a precizat că autoritățile trebuie să stabilească mai exact cine are dreptul să gestioneze un fond de vânătoare și care sunt îndatoririle acestora.
WWF mai are sub observație, în prezent, alți doi urși bruni din Maramureș, iar în viitorul apropiat vor fi capturate alte exemplare, cărora li se vor monta zgărzi cu GPS.