Una din bombele artizanale construite de un tânăr, detonată; a doua, păstrată ca probă în dosar

Una din bombele artizanale construite de un tânăr, detonată; a doua, păstrată ca probă în dosar
Una din cele două bombe artizanale explozive, confecționate de un tânăr din județul Arad, prins în flagrant, vineri, în timp ce încerca să vândă dispozitivele, a fost detonată în poligonul din municipiu, iar a doua va fi păstrată ca probă la dosar, conform unor surse din rândul anchetatorilor.
Publicat: 20/12/2013, 22:51
Actualizat: 12/02/2016, 11:16

Una din cele două bombe artizanale explozive, confecționate de un tânăr din județul Arad, prins în flagrant, vineri, în timp ce încerca să vândă dispozitivele, a fost detonată în poligonul din municipiu, iar a doua va fi păstrată ca probă la dosar, conform unor surse din rândul anchetatorilor.

Cele două bombe artizanale explozive confecționate pe baza de nitroceluloză, un derivat al nitroglicerinei, și azotat de amoniu, au fost ridicate de ISU Arad, care le-a transportat la poligonul din municipiu, una fiind detonată, iar cea de-a doua fiind păstrată în incintă, ca probă la dosar, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform surselor citate, tânărul din Arad, Remus Văsuț, suspectat că se ocupa cu confecționarea de bombe artizanale explozive în propria locuință, unde amenajase un laborator clandestin, a fost prins în flagrant, în timp ce încerca să vândă două astfel de obiecte unui lucrător SRI din Arad aflat sub acoperire. Flagrantul a avut loc chiar în fața casei tânărului.

Potrivit surselor, dispozitivele explozive aveau fitil prevăzut să ardă timp de două minute și aveau atașate cuie, piulițe și șuruburi, pentru ca forța distructivă a bombelor să fie mai mare. El ar fi detonat până acum două dispozitive explozive pentru a le verifica funcționarea. Restul de dispozitive explozive pe care le-a confecționat le-a scos la vânzare. Acesta le-ar mai fi spus cunoscuților săi că dorește ca în urma vânzării bombelor să își cumpere un pistol și că nu îl interesează unde vor exploda bombele confecționate de el.

De asemenea, anchetatorii spun că pe ușa casei tânărului au găsit semne neonaziste. Pe interiorul ușii era desenată zvastica, iar pe interior scria „14/88”, cifre care ar reprezenta data nașterii lui Adolf Hitler (14), respectiv modul de recunoaștere al neonaziștilor (88).

Întreaga operațiune a fost coordonată de DIICOT Timișoara, cu sprijinul Serviciului de Combaterea Criminalității Organizate Arad, ISU Arad, SMURD Arad, SRI Arad și Poliția de Frontieră Arad.

Tânărul, care a fost monitorizat mai multe luni de către anchetatori, urmează să fie dus la Timișoara, la sediul DIICOT, unde va fi audiat.

Ofițerii din cadrul SRI Arad au aflat că tânărul construia dispozitivele într-un laborator clandestin pe care și-l amenajase în casa în care locuia. De pe internet a descărcat un manual de terorism în care era descris modul în care se confecționează bombele.

Tânărul din Arad avea, potrivit surselor citate, doi complici, un furnizor de materii prime din București și un inginer chimist care îi dădea sfaturi. Și furnizorul de materiale din București a fost ridicat în urma unor percheziții care au avut loc în Capitală.

Arădeanul a cumpărat azotat de amoniu, care este folosit mai ales în agricultură. În laboratorul de acasă fierbea substanța de mai multe ori până se recristaliza.

Potrivit acelorași surse, așa cum se întâmplă la fabricarea dinamitei, tânărul din Arad folosea azotatul de amoniu recristalizat împreună cu nitroceluloza. Prima substanță asigura necesarul de oxigen pentru descompunerea explozivă.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad au declarat, vineri seară, corespondentului MEDIAFAX, că nu au fost implicați în acest caz.

„Nu am fost solicitați să intervenim în vreun fel în acest caz, noi ridicăm doar bombe și alte elemente explozive găsite neexplodate din timpul războiului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleșca.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Data exactă la care vor fi virate tichetele sociale în luna octombrie. Banii intră direct...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
Eclipsa solară aduce mari transformări. Persoanele care își schimbă cariera
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Telescopul Webb a descoperit dioxid de carbon și apă oxigenată pe unul dintre sateliții lui...