Una dintre angajatele de la fabrica de confecții din Calafat, care au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu o substanță folosită pentru dezinfectarea halei unde acestea își desfășurau activitatea, a intrat în comă și a fost transferată la Craiova, iar celelalte au rămas internate la Calafat.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Municipal Calafat, Mihai Litră, vineri dimineață, la unitatea medicală au ajuns 67 de femei, angajate ale unei fabrici de confecții din oraș, acestea acuzând stări de vomă și amețeli.
El a precizat că una dintre angajate a intrat în comă și a fost transferată la Spitalul Județean de Urgență din Craiova, iar celelalte au rămas internate la unitatea medicală din Calafat.
„Au venit în această dimineață 67 de femei intoxicate de la fabrica de textile. Un număr de 66 de angajate au rămas internate la noi, iar una dintre persoane a dezbvoltat complicații, a intrat în comă și a fost transferată la Spitalul Județean de Urgență din Craiova. Persoanele aveau stări de vomă și amețeli. Li s-a administrat tratament corespunzător și în urma observațiilor medicilor starea lor de sănătate s-a ameliorat”, a declarat Mihai Litră.
Directorul fabricii de confecții, Marian Păsat, a declarat că pentru dezinsecția halei în care lucrau femeile s-a folosit insecticid, susținând că nu toate angajatele au dezvoltat reacții adverse de la substanța respectivă și că mai degrabă ar fi vorba despre o reacție de panică în momentul în care au văzut că unele muncitoare se simt rău.
„Noi am folosit începând cu ora 18.00, seara trecută, un insecticid împotriva muștelor și țânțarilor de la o firmă nemțească. Azi dimineață s-au prezentat aproximativ 500 de persoane la muncă. Dintre acestea doar câteva au avut o stare de rău, iar celelalte s-au speriat mai mult că au văzut colegele că se simt rău. Am anunțat Serviciul de Ambulanță de la Calafat și 67 de persoane au fost transportate pentru îngrijiri medicale. Am folosit angajații noștri pentru răspândirea insecticidului și pe prospectul acestuia nu se spunea nimic că trebuie ferit contactul cu oamenii pentru un anumit interval. Am intrat și eu de dimineață în fabrică și chiar înainte de venirea femeilor încăperile au fost aerisite prin deschiderea ușilor”, a declarat Marian Păsat.
Angajatele spun că hala în care lucrează este mică și nu are ferestre.
„Acolo e ca o cutie de chibrituri, n-avem ferestre decât uși. Ce au dat, ce au făcut, nu știu, dar mă ustura pe gât în momentul în care am intrat și am avut noroc că am intrat printre ultimele, dar le vedeam pe celelalte fete dinăuntru cum leșină pe rând”, a declarat o femeie.
„Am intrat și era o ceață albă peste tot. Am vrut să ies însă o femeie, Tanța, ne-a împins să intrăm înapoi că n-are nimic. Mi-a venit rău, simțeam că-mi amorțesc buzele și îmi venea să vomit. Asta e tot ce-mi aduc aminte, m-am trezit la spital”, a declarat una dintre femeile intoxicate.
O echipă de inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a mers la fabrica de textile pentru a investiga modul în care s-a făcut dezinsecția.
„S-a folosit un produs care are ca substanță activă – piretrină. În acest moment se iau declarații de la firmă și audiază și se tratează momentan ca un eveniment, nu ca un accident de muncă. Abia după finalizarea anchetei se poate încadra acest eveniment ca atare”, a declarat Laurențiu Gionea, inspector ITM Dolj.
Patronul fabricii de confecții din Calafat este italian. Fabrica a fost construită în 1997, are 1.280 de angajați și se numește Maglierie Cristian Impex SRL.
Inițial, reprezentanții spitalului din Calafat spuneau că aproximativ o sută de angajate ale unei fabrici de confecții din oraș au fost transportate la spital, după ce s-au intoxicat cu o substanță folosită pentru dezinfectarea halei unde acestea își desfășoară activitatea.
Incidentul a avut loc vineri, la ora 8.00, în momentul în care aproximativ 500 de angajate au venit la muncă.
Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Cătălin Mohora, declara că joi seară, hala în care lucrează femeile a fost dezinfectată cu anumite substanțe, iar pe parcursul nopții spațiul respectiv a rămas închis, fiind aerisit doar vineri dimineață, timp de o oră, înainte ca angajatele să ajungă la serviciu.