Prima pagină » Știri » Unde era Elena Udrea când la minister s-a adus geanta cu 900.000 de euro? Răspunsul fostului președinte

Unde era Elena Udrea când la minister s-a adus geanta cu 900.000 de euro? Răspunsul fostului președinte

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la Gândul live, că nu l-a întrebat niciodată pe Coldea despre o anchetă la adresa Elenei Udrea și că în timpul mandatului său de președinte nu au existat denunțuri la adresa acesteia.

„Niciodată nu l-am intrebat pe Coldea despre o anchetă la adresa Elenei Udrea. În timp ce eu eram în mandat n-au existat denunțuri la adresa Elenei Udrea. Știu că doar ca martor a fost chemată în plină campanie, era legat de niște investiții in Piatra Neamț, dar sub acuzare n-a fost pusă niciodată cât am fost eu președinte”, a spus Băsescu.

Întrebat ce îl face să creadă că Elena Udrea este sută la sută nevinovată, Traian Băsescu a răspuns: „Nu spun asta, dar știu că nu a luat geanta cu bani. Dar povestea care se spune că a venit un investitor, directorul unei firme, i-a dat secretarului general o geantă, care nu a văzut dacă erau în geantă… Cel care a dat banii spune că banii erau pentru secretarul general, nu pentru Udrea. (…) Nu cred că a fost în minister la acea dată. S-au verificat condicile de la intrare și nu era în minister. În instanță probabil va spune unde era”.

Fostul șef al statului a subliniat că „marea poveste cu geanta este o poveste cap coadă”.

Elena Udrea este sub control judiciar din 16 iunie, când instanța supremă a decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu, în dosarul „Gala Bute”. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale trebuie să se prezinte la Secția 2 Poliție în zilele de marți și vineri, la ora 10.00, fiind una dintre obligațiile măsurii controlului judiciar.

Udrea a stat în arest la domiciliu din 7 mai până în 16 iunie. Din 25 februarie până în 30 aprilie, Udrea a fost încarcerată în Arestul central al Poliției Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgșor.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată, pe 21 aprilie, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și respectiv de luare de mită în legătură cu finanțarea de către același minister a mai multor contracte.

Alături de Udrea, au fost trimiși în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Botoroagă.

Potrivit DNA, între 2010 și 2011, Elena Udrea și fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu CNI.

Anchetatorii au mai stabilit că Ștefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, îi dădea banii primiți lui Tudor Breazu. Plățile se făceau fie în numerar, fie prin intermediul societății Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.

În 2011, Udrea ar fi cerut și primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

După trimiterea în judecată a dosarului, procurorii au dispus să continue cercetările față de Elena Udrea pentru infracțiunea de spălare de bani, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului fiind acuzată că a luat mită mai multe sume de bani, pe care le-ar fi transferat la PDL București, sub aparența unor contracte de donație fictive, întocmite pentru a disimula originea infracțională a banilor.

Elena Udrea este urmărită penal și în dosarul „Microsoft”, cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanța a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”.

Citește și