Ungaria redeschide școlile. Decizia a fost luată în urma unei campanii de două zile de testare în masă a personalului din învățământ
Ungaria a anunțat că va redeschide școlile după vacanța de sărbători. Decizia a fost luată datorită unei campanii de două zile de testare în masă a angajaților din școli și grădinițe, conform unui anunț al guvernului. Potrivit Edupedu.ro, obiectivul este ca unitățile de învățământ să își poată desfășura activitatea în condiții bune, iar părinții, la rândul lor, să poată munci.
Campania a fost anunțată înainte de Crăciun
Campania de testare Covid-19 a profesorilor și a personalului școlar, desfășurată sâmbătă și duminică, a fost anunțată în Ajunul Crăciunului, după ce autoritățile au anunțat pentru prima dată testări în masă în luna noiembrie.
Testările au fost gratuite și s-au realizat pe bază de voluntariat. Pentru a se putea testa, cei interesați s-au putut programa din timp, la unul dintre ele 99 de puncte aflate în Budapesta și în restul țării.
La campanie au participat 263 de echipe de testare, formată din studenți și absolvenți de medicină.
Potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), Ungaria are o rată de 335 de cazuri la 100.000 de locuitori, peste cea a României (319 la 100.000 de locuitori), rata deceselor asociată Covid-19 fiind dublă față de cea a României.
Valeriu Gheorghiță a dezvăluit care este momentul în care elevii se vor putea întoarce la școală
„La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie este preconizat că se va termina vaccinarea populației din grupele de risc și acesta ar fi momentul în care elevii s-ar putea întoarce la școală în mod fizic”, a afirmat, duminică, colonelul dr. Valeriu Gheorghiță, medicul care coordonează campania de vaccinare împotriva COVID-19.
„Cred că la sfârșit de aprilie, sfârșit de martie – început de aprilie. Cam asta este perioada în care noi estimăm începerea vaccinării în etapa a treia, deci atunci vom fi terminat deja etapa a doua de vaccinare, adresată persoanelor populației vulnerabile și cea a categoriilor de persoane care deservesc activități esențiale”, a afirmat col. dr. Gheorghiță.