Szijjarto se referea la o declarație pe care Conney a făcut-o la Muzeul Holocaustului din Washington, în care s-a referit la „oameni altfel de treabă” care au cedat idealurilor naziste și au devenit „asasini și complici” în Germania, Polonia, Ungaria și alte locuri, în al Doilea Război Mondial.
Ministrul a precizat că Guvernul ungar a protestat pe lângă administrația Statelor Unite, adăugând că a fost corect ca Departamentul de Stat american să prezinte scuze, în mod public, pentru aceste afirmații.
Însă cooperarea între Statele Unite și Ungaria în domeniile economic și al apărării este bună, iar relațiile celor două state au înregistrat o îmbunătățire notabilă, a adăugat șeful diplomației ungare.
Polonia l-a convocat, de asemenea, pe ambasadorul Statelor Unite și i-a solicitat să prezinte scuze pentru afirmații despre Holocaust ale directorului FBI. Ministrul polonez de Externe afirmă că directorul FBI a sugerat, într-un articol publicat în The Washington Post (WP), că polonezii au fost complici la Holocaust. După ce a fost convocat, ambasadorul american Stephen Mull a declarat că el a spus clar că Statele Unite cred că „naziștii germani singuri” sunt responsabili de Holocaust.
Pe de altă parte, președintele Legislativului Ungariei Laszlo Kover a cerut, la o reuniune a președinților parlamentelor statelor membre ale uniunii, la Roma, ca ca proiectul Acordului de liber-schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite să fie ratificat de parlamentele țărilor membre UE. El a sugerat că Budapesta, care are o relație tensionată cu Washingtonul, ar putea bloca tratatul.