Direcția Silvică Bistrița-Năsăud a lansat trăsura tip fast-food care întregește oferta sigurului atelier de confecționat trăsuri și sănii din țară.
Noua trăsură poate fi folosită pentru a vinde mâncare, ea putând fi transformată în gelaterie sau cofetărie, în florărie sau magazin de cadouri și artizanat, în librărie dar chiar și în cofffe shop sau berărie.
„Noi la Bistrița avem un atelier, unic în țară, de confecționat trăsuri. În acest atelier avem o gamă destul de largă de produse, plecând de la șaretele clasice, trăsurile de vânătoare, trăsura cu coviltir care este pentru evenimente și nunți. În acest an și la solicitarea diverșilor agenți economici care se ocupă cu industria alimentară și de turism, dar și din ceea ce am mai văzut eu pe unde am umblat, am adus pe piață un nou produs – trăsura fast food. Această trăsură este practic un chioșc pe roți care poate fi tractat hipo sau auto pe distanțe mici. Se montează în locuri publice și poate fi folosit pentru o gamă variată de servicii. Este spațioasă, are o lungi de 5, 15 m și o lățime de 2,8 m, este izolată și poate fi folosită și iarna. Este placată cu lambriuri, are geamuri de servire, măsuță detașabilă”, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, directorul Direcției Silvice Bistrița, Gheorghe Ivan.
Noua trăsură costă aproape 30.000 de lei și numeroase firme din București au transmis că vor să achiziționeze trăsura tip fast-food produsă manual, în atelierele Direcției Silvice din Bistrița.
„Avem deja solicitări din București, de la firme interesate, ei vor cantități mari, dar din păcate nu vom putea realiza decât una pe lună pentru că este confecționată manual și personalul care știe să lucreze aceste meserii este din ce în ce mai rar”, a mai spus directorul Direcției Silvice Bistrița, Gheorghe Ivan.
La Bistrița, atelierul de confecționat trăsuri a fost deschis în 2004, deoarece Herghelia din Beclean, care aparține și ea de Direcția Silvică, trebuia să intre în circuitul concursurilor hipice din țară și avea nevoie de o trăsură. Din atunci, meșterii din atelierul Direcției Silvice au scos pe piață opt tipuri de trăsuri și sănii – trÇŽsuri de paradÇŽ, trÇŽsuri pentru vânÇŽtoare, de promenadÇŽ cu coviltir rabatabil, trÇŽsuri pentru ponei, șarete, precum și sănii cu două sau trei banchete și inclusiv cu model rusesc.
Trăsurile sunt omologate pentru circulația pe drumurile publice, fiind dotate cu șasiu metalic, sisteme de frânare și de amortizare, suprastructura din lemn cu tapiserie și design elegant. În atelierul de la Bistrița se produc anual circa 40 de sănii și trăsuri, extrem de dorite de herghelii, hoteluri și pensiuni turistice din țară.