Opt minori din o sută trăiesc în România la nivelul de „sărăcie severă”, cu mai puțin de 15 lei pe zi, potrivit UNICEF, care a mai identificat, ca probleme ale copiilor și adolescenților, excluziunea socială și cele din domeniul educației, sănătății și al ocupării forței de muncă.
Din totalul minorilor care dispun de mai puțin de 15 lei pe zi, 35% aparțin etniei rome, au mai precizat, luni, reprezentanții UNICEF.
„În timp ce copiii reprezintă categoria de populație cea mai săracă din România, tinerii se află pe locul al doilea”, a precizat reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, cu ocazia lansării în dezbatere publică a Strategiei Naționale pentru Tineret 2014-2020.
Potrivit reprezentantului UNICEF, sărăcia și excluziunea nu se referă numai la aspectul financiar, ci și la lipsa accesului la serviciile de bază. „Procentul populației cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care au părăsit timpuriu școala era de 16,8% în 2008, unul dintre cele mai ridicate din Europa. Dreptul la educație este afectat în cazul copiilor din comunitățile sărace și cele etnice, în special din zonele rurale”, a mai spus Blanchet.
Și în domeniul sănătății, realitatea referitoare la copii, adolescenți și tineri este, de asemenea, „îngrijorătoare”, potrivit UNICEF. „Anul trecut, un număr de aproximativ 17.000 de fete cu vârsta sub 19 ani au fost însărcinate. Consumul de alcool, fumatul și abuzul de droguri sunt în creștere. În zonele urbane, consumul așa-numitelor droguri etno-botanice amenință sănătatea a sute de tineri și adolescenți, incluzând aici și riscul infectării cu virusul HIV”, a avertizat Sandie Blanchet.
Reprezentantul UNICEF a mai arătat, cu același prilej, că și în România, la fel ca în multe alte țări europene, gradul de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor reprezintă o problemă. „România înregistrează un număr ridicat al tinerilor care nu sunt integrați nici în educație, nici în formare profesională, în 2012 procentul acestora fiind de 16,8%”, a precizat Blanchet.
În ciuda tuturor acestor probleme, adolescenții și tinerii reprezintă o resursă extraordinară, potrivit reprezentantului UNICEF în România. „Ei reprezintă o adevărată valoare, nu o povară. Dezvoltând servicii pentru ei, pentru a le da posibilitatea de dezvoltare și participare, asigurându-le un stil de viață sănătos și o bună educație, toate acestea reprezintă o investiție, nu o cheltuială”, a subliniat Blanchet, care a salutat lansarea Strategiei chiar de Ziua Internațională a Tineretului.
Elvira Gheorghita, [email protected]