Uniformele polițiștilor, schimbate radical. Celebrele caschete dispar definitv
Uniformele polițiștilor vor fi schimbate după ce Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a supus dezbaterii publice un proiect care privește înlocuirea actualelor uniforme. Chestorii și comisarii șefi vor purta, vara, șepci, iar iarna, căciuli din blană naturală de astrahan sau caracul. În aceleași timp, noua lege va opri închirierea de uniforme pentru filme sau „alte evenimente culturale”.
După ani buni în care polițiștii din stradă s-au plâns de neajunsurile uniformelor de poliție, conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a decis să schimbe echipamentul acestora.
Potrivit unor surse din MAI, această decizie a fost luată după ce mulți polițiști din structurile de ordine publică s-au plâns de calitatea proastă a matrialelor și de faptul că, unele obiecte vestimentare sunt prost gândite sau chiar le pot pune viața în pericol, în eventualitatea în care ar fi atacați.
Șefii din Poliție primesc căciuli de astrahan și caracul
Sursele citate au precizat, pentru Gândul.ro, că agenții de poliție s-au arătat deranjați de caschete, care îi încurcau la alergare, iar cravatele îi puteau pune în mare încurcătură în cazul unor lupte corp la corp. În același timp, au existat o mulțime de critici și pentru așa numiții pantofi polițienești, cu găurele, pentru vară.
Ca urmare, conform proiectului supus dezbaterii publice de către MAI, actualele caschete vor fi înlocuite cu șepci reglabile, pentru vară, în timp ce iarna polițiștii vor purta căciuli din blană naturală de oaie.
În rest, proiectul nu vorbește în detaliu despre principalele modificări cu privire la design, dar este specificat faptul că materialele din care vor fi lucrate uniformele vor fi unele de calitate mai bună.
În același timp, proiectul vorbește și despre înăsprirea legislației cu privire la firmele sau persoanele fizice care vând, în mod neautorizat, uniforme de poliție.
În același timp, s-a propus și stoparea închirierii de uniforme pentru filme sau alte „activități culturale”. MAI a explicat că „această posibilitate grevează bugetele unităților de poliție, întrucât tarifele de închiriere nu acoperă costul de achiziție al articolelor de echipament deoarece uniformele odată închiriate, datorită varietății de talii și mărimi, nu mai pot fi reutilizate pentru alte închirieri. În plus, articolele închiriate nu mai pot fi distribuite ulterior polițiștilor deoarece nu se mai află în starea calitativă „nou”, constituindu-se într-un stoc de materiale care nu mai sunt utile unității de poliție”, se mai arată proiectul de Hotărâre de Guvern.