UNITER îi retrage actorului Alexandru Repan premiul pentru întreaga activitate. Acesta ar fi fost colaborator al Securității
Senatul UNITER a anunțat luni că a reconsiderat acordarea Premiului pentru întreaga activitate la gala UNITER de anul acesta, ca urmare a apariţiei în spaţiul public a informaţiei conform căreia actorul Alexadru Repan a fost colaborator al Securităţii, potrivit unei decizii judecătorești definitive.
O carieră impresionantă
Artist al Teatrului Nottara, Alexandru Repan s-a născut pe 26 februarie 1940, la București. Este considerat unul din marii actori ai României, iar anul acesta a împlinit 83 de ani.
Mama sa a fost cea care l-a îndemnat să studieze la Facultatea de Istorie, iar tânărul Repan a ascultat-o. Însă, soarta îi rezerva o surpriză de proporții: o carieră de actor de succes.
Chiar înainte să-l aducă pe lume pe micul Alexandru, Marghit Repan i-a spus doctorului că își dorește să aibă un băiat, să fie frumos și să se facă actor, povestea actorul într-un interviu mai vechi, la Formula As. Ursitoarele au ascultat-o. Actorul Alexandru Repan s-a născut pe 26 februarie 1940, în București, pe bulevardul Pache Protopopescu. O capră, iedul acesteia și o trotinetă au fost singurele sale ”jucării”, după cum mărturisea.
Părinții săi, Marghit și Alexandru, erau considerați mici burghezi: tatăl –profesor de lucru manual, iar mama – casnică. Iubeau teatrul și l-au dus pe unicul fiu la multe spectacole. Adolescentul Alexandru știa pe dinafară rolurile marilor actori ai timpului. Tot pe la 14 ani a descoperit filmul, în cinematograful din vecinătate, unde își petrecea chiar și o zi întreagă, văzând filme, unul după altul.
Din dorința mamei, la 16 ani, se înscrie la Facultatea de Istorie, pe care a absolvit-o în 1961. În același an, dă cu succes examen de admitere la Institutul de Teatru.
Intră din prima încercare cu o schiță de Caragiale, ”Amicul X”, și cu un sonet de Eminescu. Are colegi ce vor ajunge nume mari în teatrul românesc: Emil Hossu, Melania Cârje, Ștefan Sileanu, Olga Bucătaru, Peter Paulhoffer și Alexandru Bocăneț.