Uniunea Europeană a lansat Corpul Medical de Urgență. Cum și când va interveni
„Corpul Medical European (CME) își propune să ofere mijloace de a reacție mai rapide și mai eficiente la crizele sanitare care apar. Trebuie să învățăm lecțiile din lupta împotriva virusului Ebola, atunci când una dintre dificultățile majore a constat în a mobiliza echipe militare”, a explicat Christos Stylianides, comisarul pentru Ajutor Umanitar, într-un comunicat.
CME va pune la dispoziție echipe și aparatură medicală pentru gestionarea mai rapidă a situațiilor de urgență, informează Comisia Europeană.
Corpul Medical European va fi format din experți în sănătate publică, echipe medicale de urgență, laboratoare de biosecuritate, dar și avioane pentru evacuări sanitare.
Programul a fost special creat pentru a ajuta Mecanismul de Protecție Civilă, entitate care este responsabilă de gestionarea catastrofelor naturale.
Inițiativa U.E vine după ce s-a confruntat cu mari probleme în momentul epidemiei cu Ebola, avînd dificultăți din punct de vedere medical dar și logistic.
Echipele componente CME vor fi certificate de Uniunea Europeană, care va asigura sprijinul financiar și logistic pentru pregătirea lor, informează Comisia Europeană.
Există deja nouă state membre care și-au dat acordul pentru a trimite echipe destinate Corpului Medical: Germania, Belgia, Olanda, Spania, Franța, Cehia, Finlanda, Suedia și Luxembrug.