Prima pagină » Știri » UNIUNEA EUROPEANĂ. Angela Merkel prezintă priorităţile Preşedinţiei Consiliului UE/ Avertismentul privind Brexit

UNIUNEA EUROPEANĂ. Angela Merkel prezintă priorităţile Preşedinţiei Consiliului UE/ Avertismentul privind Brexit

UNIUNEA EUROPEANĂ. Angela Merkel prezintă priorităţile Preşedinţiei Consiliului UE/ Avertismentul privind Brexit
UNIUNEA EUROPEANĂ. Angela Merkel prezintă priorităţile Preşedinţiei Consiliului UE/ Avertismentul privind Brexit / Sursă FOTO: Twitter

Cancelarul Angela Merkel a prezentat miercuri, în Parlamentul European, priorităţile Preşedinţiei germane a Consiliului UE, liderul de la Berlin avertizând că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii tranziţiei post-Brexit fără niciun acord.

Germania a preluat Președinția Consiliului UE

Germania a preluat Preşedinţia semestrială a Consiliului UE pe 1 iulie. Printre priorităţile mandatului, Angela Merkel a enumerat respectarea drepturilor fundamentale, cooperarea comunitară, protecţia mediului înconjurător, digitalizarea şi „responsabilitatea Europei în lume”.

Cancelarul Germaniei a notat să situaţia drepturilor fundamentale s-a erodat din cauza pandemiei, argumentând că eforturile antiepidemice nu pot fi utilizate ca pretext în acest sens, potrivit site-ului T-online.de.

Poziția lui Merkel față de relația Uniunii Europene cu Marea Britanie

Referindu-se la viitoarea relaţie a Uniunii Europene cu Marea Britanie, Angela Merkel a subliniat că va face toate eforturile pentru ajungerea la un acord înainte de expirarea tranziţiei post-Brexit, dar a atras atenţia că UE trebuie să se pregătească pentru scenariul lipsei unui tratat începând de la 1 ianuarie 2021.

„Progresele în negocieri au fost mici, ca să o spun diplomatic. Am convenit cu Marea Britanie să accelerăm ritmul negocerilor. Voi continua să pledez pentru o soluţie bună, dar trebuie să fim pregătiţi şi pentru posibilitatea scenariului lipsei unui acord”, a explicat Angela Merkel, citată de agenţia de presă Reuters.

Guvernul Boris Johnson a transmis UE că se opune prelungirii perioadei de tranziţie post-Brexit

Guvernul Boris Johnson a transmis Uniunii Europene în iunie că se opune prelungirii perioadei de tranziţie post-Brexit, amplificând riscurile unui blocaj în relaţiile bilaterale după 1 ianuarie 2021. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au anunţat în ultimele luni că nu au înregistrat progrese majore în noua sesiune de negocieri pe tema relaţiilor post-Brexit.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și