Prima pagină » Știri » Uniunea Europeană și OMS furnizează echipamente medicale liniei de front COVID-19 din Republica Moldova

Uniunea Europeană și OMS furnizează echipamente medicale liniei de front COVID-19 din Republica Moldova

Uniunea Europeană și OMS furnizează echipamente medicale liniei de front COVID-19 din Republica Moldova

O livrare de echipamente medicale pentru a ajuta lucrătorii de îngrijire a sănătății din Republica Moldova să răspundă eficient și în siguranță la pandemia COVID-19 a sosit în țară.

1,5 milioane de echipamente individuale de protecție, finanțată de Uniunea Europeană și achiziționată de OMS a fost livrată către Republica Moldova

Livrarea a 1,5 milioane de echipamente individuale de protecție către Republica Moldova, finanțată de Uniunea Europeană și achiziționată de OMS, include 1.210.000 de măști medicale, 348.000 de respiratori N95, 16.200 de ochelari și 36.000 de halate de protecție. Toate echipamentele livrate au fost verificate pentru a se asigura că îndeplinesc standardele de calitate și siguranță pentru lucrătorii din domeniul sănătății din prima linie, potrivit unui comunicat emis de Delegatia Uniunii Europene în Republica Moldova.

Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova și reprezentantul OMS în Republica Moldova, dr. Igor Pokanevych, au predat echipamentul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în cadrul unui pachet de asistență mai mare pentru a ajuta previn răspândirea COVID-19 în țară. Ambasadorii statelor membre ale UE au fost prezenți la eveniment, ca parte a inițiativei TeamEurope.

Întreaga asistență pentru Republica Moldova include 330.000 de mănuși, 356 de concentratori de oxigen, 41 de monitoare pentru pacienți, 40 de ventilatoare, 215 pulsometre, 1500 de kituri pentru teste de laborator și 12.000 de truse pentru colectarea probelor în valoare totală de 2,8 milioane de euro.

„În aceste momente dificile, Uniunea Europeană se află lângă Republica Moldova. Inițiativa „Solidaritate pentru Sănătate” este un exemplu concret privind modul în care UE sprijină sistemul de sănătate din Moldova pentru a lupta împotriva pandemiei COVID-19. Avem încredere că furnizarea de dispozitive medicale și echipamente personale, cum ar fi ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de siguranță vor fi atât pentru lucrătorii de prim rang, cât și pentru toți cetățenii moldoveni. ”, A subliniat dl Peter. Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova:

„Pandemia COVID-19 este un test de rezistență pentru sistemele de sănătate din întreaga lume, iar Republica Moldova nu este o excepție. Mulțumită partenerilor de dezvoltare, organizațiilor internaționale, agenților economici, care au oferit ajutor umanitar, ne punem toate eforturile pentru gestionăm această criză de sănătate. Ne exprimăm recunoștința pentru echipamentele medicale oferite de Uniunea Europeană și OMS, parteneri strategici în lupta împotriva infecției cu COVID-19, care va fi distribuită tuturor instituțiilor medicale din țară, pentru a proteja eroii de prim rang, „, a spus ministrul Viorica Dumbrăveanu.

Dr. Igor Pokanevych, reprezentantul OMS și șeful Biroului Țării OMS din Republica Moldova, a declarat: „Muncitorii din domeniul sănătății sunt la prima linie a răspunsului nostru la COVID-19, punându-i un risc mai mare de expunere la virus. Ei sunt eroii noștri, dar nu sunt supraumane. „Furnizarea acestui echipament de protecție, posibilă datorită contribuției generoase a Uniunii Europene, va duce departe la reducerea riscurilor lucrătorilor de îngrijire a sănătății din țara noastră în munca zilnică și va ajuta la protejarea acestora, a pacienților și a persoanelor vulnerabile de acest lucru virus, a adăugat el.

Donarea echipamentelor de protecție personală și a dispozitivelor medicale și de laborator face parte din răspunsul Uniunii Europene la izbucnirea COVID-19, care afectează în prezent peste 188 de țări și teritorii. La 27 martie 2020, Uniunea Europeană a anunțat un pachet de asistență în valoare de 30 de milioane EUR pentru a preveni, detecta și răspunde la pandemia COVID-19 din șase țări din Europa de Est și Caucaz, inclusiv Belarus. Fondurile inițial vor fi folosite pentru a răspunde nevoilor imediate de urgență, cum ar fi achiziționarea de materiale esențiale și instruire pentru lucrătorii din domeniul sănătății, respondenți de prim rang și pacienți. Pe termen lung, asistența se va îndrepta către consolidarea capacității țării de a răspunde la situații de urgență de sănătate publică.

Proiectul se bazează pe sprijinul continuu al Uniunii Europene și al OMS pentru Republica Moldova.