Uniunea Europeană va aloca 7,9 miliarde de euro pentru viitorul Fond European de Apărare

Publicat: 14 12. 2020, 15:50
Actualizat: 06 04. 2021, 15:17

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte alocarea de 7,9 miliarde de euro pentru viitorul Fond European de Apărare, prin care se vor finanţa viitoarele programe de cercetare şi dezvoltare din domeniul militar la nivel european, reiese dintr-un comunicat transmis de Consiliul UE.

Înființarea fondului de apărare, parte a strategiei UE de stabilire a unei politici comune de apărare la nivel european

„Mă bucur să anunţ că am convenit asupra creării unui instrument solid şi de viitor care va intensifica atât cercetarea cât şi dezvoltarea capacităţilor comune de apărare. Noul Fond European de Apărare (FEA) va mări capacitatea UE de a-şi proteja cetăţenii şi de a deveni un actor important pe scena globală”, a declarat ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, care deţine concomitent şi preşedinţia Consiliului UE.

Anunţul referitor la alocarea de fonduri pentru FEA vine în contextul stabilirii bugetului pe termen lung al UE, pentru perioada 2021-2027.

Suma exactă este de 7,953 de miliarde de euro. 5,3 miliarde vor fi alocaţi pentru programe de dezvoltare în domeniul apărării, iar 2,65 de miliarde vor fi destinaţi finanţării programelor de cercetare.

Înființarea fondului de apărare face parte din strategia UE de stabilire a unei politici comune de apărare la nivel european şi, în acelaşi timp, de sprijinire a industriei europene de apărare în faţa concurenţei reprezentate de companiile din SUA sau Marea Britanie.

Klaus Iohannis, mesaj către Joe Biden, noul preşedinte al SUA: România rămâne angajată în ceea ce privește cheltuielile de apărare

Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de felicitare, luni, preşedintelui ales al Statelor Unite ale Americii. Preşedintele României îi transmite lui Jo Biden că ţara noastră rămâne ferm angajată să continue promovarea obiectivelor noastre comune de securitate strategică, apărare şi economice.

„România, în calitate de partener strategic de încredere al Statelor Unite, rămâne ferm angajată să continue promovarea obiectivelor noastre comune de securitate strategică, apărare şi economice.

Mandatul dumneavoastră de Preşedinte al Statelor Unite ale Americii va marca, cu siguranţă, consolidarea în continuare a cooperării deja excelente dintre România şi Statele Unite, la care aţi avut deja o contribuţie substanţială, în calitate de Vicepreşedinte. În acest context, îmi amintesc cu deosebită plăcere vizita pe care aţi făcut-o în România, în anul 2014, precum şi sprijinul personal pe care l-aţi acordat în mod constant ţării mele”, a transmis Iohannis.