Regulile privind responsabilitatea de mediu ale corporațiilor vor fi „reevaluate” de Bruxelles. Se are în vedere un „certificat de sănătate a solului” pentru tranzacțiile cu terenuri.
Ca urmare a supraexploatării agricole sau a emisiilor de poluanți, solurile suferă de o scădere a conținutului de materie organică, o pierdere a biodiversității (viermi de pământ), salinizare (3,8 milioane de hectare în UE) și hidroizolație.
Exacerbată de
schimbările climatice, deșertificarea câștigă teren din Portugalia până în România, trecând prin Italia, Grecia și Cipru.
„Aproximativ 70% din solurile degradate ale Europei reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre alimentare, a animalelor noastre și a mediului, cu un cost colosal de aproximativ 50 de miliarde de euro pe an pentru economia UE”, a subliniat dl Sinkevicius.
În sine, eroziunea solului (1 miliard de tone afectate în fiecare an) costă 1,25 miliarde de euro pe an în pierderea productivității agricole.
În timp ce unele state „consideră că managementul solului trebuie să rămână o competență națională strictă”, „Comisia încearcă să introducă un cadru legal care va șterge lipsa de armonizare între țări prin stabilirea de praguri (de poluare) și indicatori comuni „pentru soluri”, a spus Lara Fornabaio de la ONG-ul ClientEarth.