Uniunea Judecătorilor cere Senatului sesizarea CCR în legătură cu noua modalitate de alegere a membrilor CSM

Publicat: 18 03. 2016, 16:27
Actualizat: 07 06. 2018, 01:11

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a solicitat Senatului României sesizarea Curții Constituționale pentru a se verifica dacă „hotărârea Senatului prin care se stabilește un nou mod de alegere al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este conformă sau nu cu legea fundamentală”, au anunțat reprezentanții UNJR printr-un comunicat de presă.

UNJR susține că potrivit modificării Senatului „fiecare membru al Consiliului Superior al Magistraturii a fost validat pe un mandat întreg de șase ani, care va curge individual, independent de mandatele celorlalți membri” ceea ce ar înseamna, potrivit UNJR, că „nu va mai exista niciodată un nou Consiliu, o «sedință de constituire» pentru că membrii săi vor fi într-un continuu proces de înnoire”.

Potrivit legii fundamentale, durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de șase ani. Uniunea Juriștilor susține că „CSM este un organ colectiv și nu individual, de unde reiese că durata mandatului se referă la Consiliu ca întreg, și nu la mandatul fiecărui membru luat individual”.