Uniunea Națională a Judecătorilor cere CSM amânarea alegerii conducerii Consiliului

Uniunea Națională a Judecătorilor cere CSM amânarea alegerii conducerii Consiliului
Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) cere public Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca alegerea conducerii CSM, programată pentru vineri, să fie amânată, pentru a oferi posibilitatea unei dezbateri reale a proiectelor candidaților, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Publicat: 03/01/2013, 23:31
Actualizat: 27/09/2018, 20:50

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) cere public Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca alegerea conducerii CSM, programată pentru vineri, să fie amânată, pentru a oferi posibilitatea unei dezbateri reale a proiectelor candidaților, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

UNJR precizează că a solicitat în mod oficial actualei conduceri a CSM, încă din 19 decembrie 2012, asumarea publică a candidaturilor pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al Consiliului și a proiectelor candidaților.

„Până în acest moment, niciun membru al Consiliului nu și-a anunțat candidatura, iar pe site-ul oficial al Consiliului nu este publicat niciun anunț în acest sens”, se precizează în comunicat.

În opinia UNJR, perpetuarea acestei modalități de alegere a conducerii Consiliului, prin anunțarea doar în cadrul ședinței a candidaturilor și a proiectelor este inacceptabilă, fiind în totală contradicție cu principiile transparenței și responsabilității asumate în mod explicit de fiecare dintre membrii actualului CSM.

UNJR consideră că alegerea conducerii CSM trebuie făcută printr-o procedură similară celei pentru șefii Parchetului General și Direcției Naționale Anticorupție.

„În acest sens, reamintim că recent Consiliul însuși, invocând principiul transparenței, a desfășurat o procedură publică de audiere a candidaților pentru funcțiile de conducere din Parchetul General și Direcția Națională Anticorupție și de dezbatere a proiectelor acestora. În mod evident, o procedură similară trebuie urmată și în cazul alegerii conducerii CSM, fiind de datoria Consiliului să fie consecvent cu propriile declarații și acțiuni”, se mai arată în comunicat.

În acest context, UNJR solicită în mod ferm tuturor membrilor aleși ai CSM „să acționeze în conformitate cu interesul magistraților prin votul cărora au ajuns în aceste funcții publice”.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) își aleg, vineri, noua conducere, judecătoarea Alina Ghica și procuroarea Oana Schmidt Hăineală, care au deținut până acum președinția și vicepreședinția acestui for, intenționează să facă rocadă, însă și alți magistrați vor să candideze.

La ședință și-a anunțat participarea și președintele Traian Băsescu.

Oficial, anul acesta, niciun candidat nu și-a depus candidatura pentru conducerea CSM.

Anul trecut, Alina Ghica și Oana Schmidt Hăineală și-au depus un proiect comun, însă pe parcursul anului s-a simțit faptul că vicepreședinta Consiliului, procuroarea Hăineală, a condus mai mult decât președinta Ghica.

Surse din magistratură spun că anul acesta cele două magistrate vor să facă rocada, astfel ca Hăineală să preia conducerea, iar Ghica să-i fie vicepreședinte.

Faptul că un procuror își depune candidatura pentru președinția CSM în condițiile în care acest for are în componență mai mulți judecători decât procurori a generat discuții în sistemul judiciar.

Nu există vreo interdicție prevăzută de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi președinte al CSM. De asemenea, acest lucru nu ridică probleme de constituționalitate, susțin membri ai CSM.

Potrivit judecătorului Adrian Neacșu, membru ales în CSM, niciodată Consiliul nu a fost condus de un procuror.

„Pe lângă alte motive acest lucru ține și de aritmetica simplă. În CSM sunt nouă judecători aleși și doar cinci procurori. Mai mult, în acest moment în CSM sunt doar patru procurori aleși, întrucât un post este vacant prin demisia domnului Bălan George. Numărul judecătorilor din CSM este de zece, la cei aleși adăugându-se și presedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ)”, susține judecătorul Neacșu, într-o postare pe facebook.

Judecătorul Neacșu afirmă că instanțele și judecatorii ar percepe extrem de negativ alegerea unui coleg procuror la conducerea CSM. „Nu pot spune aici mai multe, dar in percepția sistemului judiciar acest lucru va însemna renunțarea judecătorilor la mandatul pentru care au fost aleși”, mai scrie judecătorul Adrian Neacșu.

Pentru ca tandemul Hăineală-Ghica să fie ales, acesta ar avea nevoie de zece voturi, cu tot cu cel al președintei instanței supreme, Livia Stanciu, și cele două reprezentante ale societății civile în CSM, Corina Dumitrescu și Daniela Ciochină.

Totuși, pentru ședința de joi, esta dată certă candidatura unui judecător pentru funcția de președinte al CSM.

Surse din magistratură spun că judecătorul ar fi Mircea Aron.

În situația în care judecătorul Mircea Aron, reprezentantul ICCJ în Consiliu, și-ar depune candidatura, Livia Stanciu „ar fi pusă într-o situație neconfortabilă”, afirmă surse din magistratură. Concret, Livia Stanciu nu ar putea refuza să-i dea votul colegului său de la ICCJ, Mircea Aron, mai ales că în 2013 îi expiră mandatul de președintă a instanței supreme și are nevoie de avizul Consiliului pentru a fi reînvestită în această funcție.

Experiența ultimilor ani a relevat faptul că în ziua alegerilor au existat magistrați care și-au anunțat candidatura pentru conducerea CSM, astfel că și în ședința de joi sunt așteptate candidaturi, iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor decide cine le va fi președinte și vicepreședinte pentru următorul an.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Mario, reacţie halucinantă după ce a ieşit din BAC: 'Am ieşit să beau'. Ce notă...
„Nu mai mâncați pepene verde!” MOTIVELE pentru care este contraindicat, potrivit experților în medicină
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6...
Cu ce se ocupă Adriana Muraru, fosta „rivală” a Andreei Esca. Jurnalista s-a reprofilat după...
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Jack Black, un actor de neînlocuit. „Aș prefera să fiu regele copiilor, decât prințul proștilor”
×