Contractul de vânzare-cumpărare a terenului din județul Călărași achiziționat de Ioana Băsescu, precum și cel de ipotecă solicitat de CEC Bank sunt legale, a stabilit Uniunea Notarilor, în urma controlului făcut la biroul notarial care a autentificat actele.
„În urma controlului profesional efectuat s-a constatat că cele două contracte (…) au fost încheiate de către notarul public instrumentator cu respectarea dispozițiilor prevăzute de lege la instrumentarea de acte și proceduri notariale”, arată joi, într-un comunicat de presă remis agenției MEDIAFAX, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR).
Potrivit sursei citate, controlul a fost dispus în 14 noiembrie, „ca urmare a dezbaterilor ce au avut loc în spațiul public cu privire la achiziționarea de către notarul public Ioana Băsescu a unui teren în suprafață de 290,41 ha teren agricol în județul Călărași”.
„S-a verificat legalitatea actelor autentificate de Biroul Notarial Aequitas care a realizat contractul de cumpărare a terenului pentru Ioana Băsescu”, a spus directorul de comunicare al UNNPR, Alin Briceag.
Ioana Băsescu arăta, în 14 noiembrie, că în septembrie a achiziționat un teren agricol de 290,41 hectare în județul Călărași, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro și achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro. Creditul a fost contractat de la Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC) Bank.
„În data de 9 septembrie 2013, am achiziționat un teren în suprafață de 290,41 ha, în județul Călărași, de la o societate românească având asociat unic un cetățean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro și din surse proprii până la concurența sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, arăta Ioana Băsescu într-o precizare remisă agenției MEDIAFAX.
Președintele Traian Băsescu declara, în 15 noiembrie, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier și a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.
Președintele CEC, Radu Ghețea, va fi schimbat din funcție, a declarat, în 17 noiembrie, premierul Victor Ponta, într-o intervenție telefonică la RTV, menționând că îl susține total pe ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, în verificarea activității manageriale a lui Ghețea.
Conducerea Senatului a aprobat, pe 18 noiembrie, înființarea unei subcomisii de anchetă privind activitatea CEC Bank. Vicepreședintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat, după ședința Biroului permanent de luni, că decizia de înființare a acestei subcomisii a fost luată de Biroul Permanent în urma unei solicitări adresate de Comisia buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital.
Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că terenul din Călărași a fost achiziționat cinsitit, fiind vorba despre o afacere de familie, el menționând că nu și-ar fi permis ilegalități și că, de fapt, USL în ansamblu face un joc politic.
„Creditul este la dobânda pieței, din ziua în care s-a făcut contractul de credit. Fiica mea a depus dosarul la sucursala Victoria, pentru că CEC este singura bancă care finanțează agricultura, băncile austriece nu o fac. Politica e pornită de pe vremea lui Boc, când s-a stabilit ca unul din obiectele de activitate să fie finanțarea agriculturii. Marea majoritate a oamenilor din agricultură se finanțează de la CEC. Povestea cu dobânda, că e mică, e adevărat că scrie 6,53, dar este dobânda anuală 7,1, peste dobânzile cu care se finanțează societăți agricole. Fiind persoană fizică, s-a dat această dobândă”, a mai spus Băsescu.