„Vă transmitem, în anexă, notificarea primită din partea domnului Victor Ponta privind renunțarea la titlul de Doctor în Drept. Vă transmitem, de asemenea, în copie, următoarele documente: dosarul înaintat ministerului în 2003, în vederea acordării titlului de doctor; teza elaborată de domnul Victor Ponta; decizia Comisiei de Etică a Universității din București din data de 17 iulie 2012 privind acuzația de plagiat; corespondența purtată de Universitatea din București, cu comisiile de specialitate ale MEN, în 2012”, se arată în documentul semnat de rectorul UB, Mircea Dumitru, și adresat noului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.
În aceeași adresă, rectorul UB îl roagă pe ministru, „ținând seama de decizia Comisiei de Etică și de poziția Senatului Universității din București din 25 iulie 2012”, să dispună „măsurile necesare în vederea retragerii titlului de Doctor în Drept acordat domnului Victor Ponta prin Ordinul Ministrului nr. 5663/15.12.2003”.
Premierul Victor Ponta a arătat, într-un mesaj postat marți pe Facebook, că a trimis o scrisoare către rectorul UB în care îl notifică asupra faptului că renunță la titlul de doctor în drept acordat în 2003.
Ponta a precizat că acesta este un gest pe care trebuia să îl facă mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar că nu a făcut acest lucru deoarece s-a considerat de bună-credință în argumentele sale la momentul apariției contestării și nu a vrut să amestece planul pur profesional cu cel politic. Ponta a precizat că, după ce va părăsi viața politică, își dorește să inițieze un nou demers doctoral, „respectând toate standardele și cerințele de la acel moment”.
UB a anunțat ulterior că va întreprinde toate demersurile legale necesare cu privire la solicitarea premierului de renunțare la titlul de doctor în drept care i-a fost acordat în 2003.
Lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta a fost subiectul unor acuzații de plagiat, după ce, în iunie 2012, în revista „Nature” s-a scris că mai mult de jumătate din teza de doctorat a lui Victor Ponta privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.
Ponta afirma atunci că va renunța la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educației, că a greșit trecând la sfârșitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, și nu în subsolul paginii.
Ulterior, premierul Victor Ponta a cerut Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS) să îi fie analizată teza de doctorat susținută în 2003, în contextul acuzațiilor lansate în spațiul public. Solicitarea a fost transmisă spre soluționare Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării.
Ministrul interimar al Educației la acea vreme, Liviu Pop, declara că printr-o adresă trimisă în 21 iunie 2012 Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare s-a solicitat conducerii să comunice în scris, până în 28 iunie, raportul privind resursa umană pentru activitățile didactice și de cercetare din învățământul superior, în baza unor indicatori specifici și numărul controalelor efectuate în universități privind modul de desfășurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice și de cercetare, numărul sesizărilor primite și analizate, poziția referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numărul tezelor de doctorat analizate.
Întrucât până în 28 iunie 2012, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost desființat Consiliul General al CNATDCU. Prin același ordin, a fost propusă mărirea componenței Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar aceștia să fie reprezentanți de la toate universitățile.
În ziua următoare desființării, CNATDCU a decis, în ședința din 29 iunie 2012, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educației retragerea titlului de doctor.
Președintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte ușor de detectat.
În iulie 2012, și Comisia de Etică a Universității București a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.
„Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internațională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefața semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase și fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini”, spunea președintele Comisiei de Etică, profesorul Marian Popescu, care a prezentat în 20 iulie 2012 decizia luată în cazul autosesizării privind plagiatul lui Ponta.
Decizia din iulie 2012 a Comisiei de Etică a UB a fost anunțată la o zi după ce Consiliul Național de Etică a informat că titlul de doctor în Științe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obținut în concordanță cu legislația în vigoare în 2003 și calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susține. Totodată, potrivit raportului întocmit de experți și aprobat prin hotărârea Consiliului Național de Etică (CNE), nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta și-ar fi însușit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparțineau și le-ar fi prezentat drept contribuții personale sau originale.
Premierul Victor Ponta declara atunci că decizia Comisiei de Etică a Universității București, pe care a calificat-o drept „comisie ad-hoc” special pentru el, este „politică” și că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorității Naționale de Cercetare Științifică (ANCS).