Universitatea București cere pentru a treia oară retragerea titlului de doctor al lui Ponta. Curaj se enervează. Reacția fostului premier: „Securiști impuși de Băsescu”

Universitatea București cere pentru a treia oară retragerea titlului de doctor al lui Ponta. Curaj se enervează. Reacția fostului premier: „Securiști impuși de Băsescu
Publicat: 01/03/2016, 16:44
Actualizat: 18/07/2016, 19:46

Universitatea din București a retrimis, pentru a treia oară, dosarul lui Victor Ponta la Ministerul Educației, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor, a confirmat, marți, pentru MEDIAFAX, prof. univ. Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București.

UPDATE: Întrebat de jurnaliști dacă i se va retrage titlul de doctor lui Victor Ponta, ministrul Educației a răspuns: „Ministerul se va uita la cadrul legal și vom veni cu un răspuns”.

Întrebat din nou dacă poate sau nu, pe baza actualului cadru legislativ, să-i retragă titlul de doctor lui Ponta, ministrul a răspuns iritat: „Nu! Dacă se putea se făcea!”.

În replică, fostul premier Victor Ponta susține că la conducerea acestei instituții s-ar afla „securiști impuși de Băsescu”, care se ocupă doar de teza lui, fiind dirijați politic.

„În anii ’50 comuniștii veniți la conducerea Universității din București dădeau afară oamenii pe criterii strict politice! În 2011 câțiva securiști au fost impuși de Băsescu la conducerea Universității și de atunci fac același lucru – decizii pe criterii strict politice! (de 4 ani se ocupă doar de teza mea începută în 1999 și finalizată în 2003, cu un subiect „Curtea Penală Internațională” pe care doar eu l-am tratat în acei ani. Au făcut o Comisie doar pentru mine și cer retragerea unui titlu obținut legal doar pentru mine). Nu mă consolează faptul că voi câștiga iar în justiție (așa cum am mai câștigat deja până acum)!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

„Regret că România are în 2016 metode și mentalități tipice anilor ’50, că instituții fundamentale sunt conduse de oameni „dirijați” de propriile lor slăbiciuni și „schelete din dulap”. Și regret că numele Universității este murdărit tocmai de cei care ar trebui să îl apere. Dar sunt bucuros că Facultatea de Drept a refuzat să fie implicată în această răfuială politică! Și în anii ’50 și în 2016 ticăloșia are și oameni care nu se lasă speriați!”, a mai scris Victor Ponta, pe pagina personală de Facebook.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern și o Ordonanță de Urgență care reglementează cum se vor retrage titlurile de doctor, însă acestea nu au ajuns încă pe masa Guvernului.

Cele două documente, care schimbă regulile școlilor doctorale, prevăd că acordarea și retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuțiile instituției organizatoare, adică a universităților. Însă, titlurile de doctor acordate până acum, prin ordin de ministru, nu vor putea fi retrase de rector, ci tot de ministrul Educației, printr-un ordin. Ceea ce poate face rectorul este să trimită Ministerului Educației decizia de retragere a titlului de doctor împreună cu dosarul realizat de către Comisia de Etică a Universității.

Ministrul Adrian Curaj a declarat că, în baza noilor prevederi, oricine va fi ministru nu va putea „ocoli” retragerea unui titlu odată ce rectorul universității în cauză a semnat decizia, iar aceasta a fost avizată.

„Avem până în acest moment un cadru legislativ incoerent, haotic, care a generat situația în care ne aflăm. Nu a existat suficientă voință politică pentru a da învățământului un cadru robust și autonomia necesară. Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învățământului românesc. Rezultatele le vedem astăzi și ne mirăm de ele” a mai declarat Adrian Curaj.

La sfârșitul lunii ianuarie, când ministerul a anunțat cum vor arăta noile reguli, rectorul Universității din București, profesorul Mircea Dumitru, a declarat că universitatea pe care o conduce le va retrage titlurile de doctor demnitarilor care au plagiat în tezele lor de doctorat. „În cazul în care ordonanța permite rectorului să anuleze diploma de doctor și ordinul (de ministru prin care s-a acordat titlul de doctor), vom face acest lucru”, a declarat, într-o conferință de presă”, rectorul Mircea Dumitru.

Potrivit noilor reglementări care așteaptă să fie aprobate de Guvern, în cazul în care, după acordarea titlului de doctor, se înregistrează sesizări cu privire la încălcări ale eticii universitare în cadrul tezei de doctorat, acestea sunt analizate de comisia de etică a universitatii sau, dupa caz, a Academiei Române, dar fără a depăși termenul maximum de 30 de zile.

În cazul în care petentul sau deținătorul titlului de doctor se consideră nedreptățit, poate face contestație la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) în termen de cel mult 10 zile de la notificare. Mai departe, consiliul poate apela la experți externi pentru a analiza teza de doctorat, iar rezultatul analizei trebuie trimis în maximum 45 de zile autorului contestației.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS