Universitatea Ecologică din București a postat pe site-ul său, la secțiunea unde este prevăzută admiterea în anul școlar 2014 – 2015, o ofertă educațională pentru calificarea profesională de grefier. Conform sursei citate, durata de studii ar urma să fie de un an, fiind scoase la concurs 150 de locuri.
În acest context, reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii anunță că modalitățile de recrutare și formare a grefierilor sunt prevăzute de Legea numărul 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice.
„Astfel, recrutarea grefierilor se face, de regulă, prin Școala Națională de Grefieri, concursul de admitere în această instituție organizându-se anual, la nivel național, de către Școala Națională de Grefieri, sub coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii. O a doua modalitate de recrutare a grefierilor, subsidiară, în cazul în care activitatea instanțelor sau parchetelor nu se poate desfășura în condiții normale din cauza numărului mare de posturi vacante, este prin concurs, care se desfășoară la nivelul curților de apel, a parchetelor de pe lângă curțile de apel, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcției Naționale Anticorupție”, potrivit Regulamentului aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.
În prezent, potrivit Clasificării Ocupațiilor din România (COR), există nouă grupe majore, ocupația de „grefier” figurând în grupa majoră 3 – Tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic, subgrupa majoră 34 – Alți specialiști în domeniul juridic, social și cultural, grupa minoră 341 – Alți specialiști în domeniul juridic și social, grupa de bază 3411 – Specialiști în domeniul juridic și asimilați, la poziția 341103.
„Astfel, calificările pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare sunt expres și limitativ prevăzute în Nomenclatorul ce constituie Anexa la Ordinul comun al Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei numărul 35 din 26 ianuarie 2004 și al Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului numărul 3.112 din 27 ianuarie 2004, printre acestea nefiind prevăzută și calificarea de „grefier” „, subliniază CSM.
De asemenea, nomenclatoarele calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învățământul preuniversitar, precum și durata de școlarizare au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului numărul 844 din 2002. Anexa numărul 4 la acest act normativ o constituie Nomenclatorul calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin școala postliceală – nivelul 3 avansat de calificare, în cuprinsul căruia nu se regăsește și calificarea de „grefier”.