Prima pagină » Știri » Universitatea „Titu Maiorescu” București nu organizează colegii: legea e confuză

Universitatea „Titu Maiorescu” București nu organizează colegii: legea e confuză

Universitatea
Universitatea privată "Titu Maiorescu" din București anunță că pentru anul universitar 2014/2015 nu organizează colegii, întrucât legislația de la acest moment "este confuză și creează posibilitatea unor dereglări majore în actul universitar de învățare".

Decizia universității se întemeiază, conform unui comunicat remis MEDIAFAX, pe argumente de fond și de substanță, care privesc „atât misiunea universității, cât și regimul instituțional și educațional al noii forme de învățământ, reglementate prin Ordonanța de Urgență nr. 49/2014 și Metodologia-cadru privind organizarea și funcționarea învățământului terțiar nonuniversitar”.

„Legislația, așa cum este în acest moment, este confuză și creează posibilitatea unor dereglari majore în actul universitar de învățare. Legea Educației Naționale consacră faptul că învățământul terțiar nonuniversitar este organizat în cadrul învățământului preuniversitar. Legea calității în învățământ prevede că orice program preuniversitar trebuie să fie acreditat/autorizat de ARACIP, or instituțiile de învățământ superior au un alt regim juridic. Apoi, dacă acest colegiu este o parte a învățământului preuniversitar, atunci structura anului școlar ar trebui respectată cu strictețe. Începerea cursurilor la 1 octombrie este de natură a crea confuzii în rândul tinerei generații”, spun reprezentanții universității.

Pe de altă parte, Universitatea „Titu Maiorescu” consideră că o astfel de structură poate scădea calitatea învățământului și poate crea false așteptări pentru cei care ar urma astfel de cursuri.

„Înmatricularea unui student care nu are diploma de bacalaureat este o imposibilitate logico-juridică, iar înscrierea în anul II este o iluzie! Cel mult, se pot echivala unități de credit, dar doar dacă acestea sunt obținute după promovarea examenului de bacalaureat și doar dacă există o unitate de materie (de altfel, improbabilă, dacă se lecturează programele analitice postate pe site- ul ARACIP care prevăd că 2/3 din activitate este practică)!”, se mai arată în comunicat.

În aceste condiții, Universitatea „Titu Maiorescu” propune „o dezbatere serioasă cu privire la cauzele care determină insuccesul tinerilor la bacalaureat, în scopul identificării de urgență a măsurilor remediale, care să determine remotivarea tinerilor”.

Ministrul Educației și cel delegat pentru Învățământ Superior au făcut, săptămâna trecută, mai multe precizări după ce în presă au apărut informații că universitățile îi pot înscrie pentru acest an la cursuri și pe cei care au absolit liceul, dar nu au obținut diploma de bacalaureat.

Astfel, ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat că nimeni nu se poate înscrie la facultate dacă nu are diplomă de Bacalaureat, ci doar la „colegii”, care au statut de școală postliceală, iar aceștia nu primesc la absolvire o diplomă de licență, ci o certificare a calificării profesionale.

„Având în vedere informațiile false, vehiculate de unele surse media, în legătură cu posibilitatea tinerilor fără diplomă de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licență, doresc să fac următoarele precizări: Nimeni nu se poate înscrie la facultate și nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverință care să ateste susținerea și absolvirea examenelor de Bacalaureat”, a declarat Pricopie.

Ministrul Educației a precizat că sintagma de „colegiu”, care apare într-o ordonanța de urgență adoptată recent, are același sens cu acela de „școală postliceală”, cu diferența că această formă de învățământ poate fi organizată și de universități.

„Atât Legea Educației Naționale, cât și metodologia recent adoptată reglementează organizarea și funcționarea învățământului terțiar nonuniversitar. De altfel, metodologia conține chiar în titlul său sintagma de «învățământ terțiar nonuniversitar». Prin urmare, asistăm fie la un act jurnalistic de slabă calitate, fie la o încercare deliberată de a induce în eroare și a dezinforma populația”, a mai arătat ministrul Educației.

Potrivit Legii Educației Naționale nr. 1/2001, cu modificările și completările ulterioare, universitățile acreditate pot înființa unități de învățământ preuniversitar, în speță colegii, la care au acces, ca și până acum, inclusiv absolvenții de liceu fără diplomă de Bacalaureat.

„Aceste persoane nu au calitatea de student și nu urmează cursurile unei facultăți, ci, în spațiul oferit de o universitate, desfășoară activități specifice școlilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursanții primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licență”, a mai spus ministrul Educației.

Potrivit ministrului Remus Pricopie, ca o formă de stimulare a continuării studiilor și de integrare a absolvenților de liceu, cu sau fără diplomă de Bacalaureat, pe piața muncii, aceștia au avut întotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei școli postliceale.

„Începând cu anul școlar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv în spațiul și sub organizarea unei universități. Altfel spus, instituțiile de învățământ superior acreditate pot organiza școli postliceale cu o durată de 1-3 ani. Statutul acestei forme de învățământ este cel terțiar nonuniversitar”, a precizat ministrul Educației.

La rândul său, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu, a spus că legislația în vigoare nu permite sub nicio formă echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate.

Costoiu a făcut mai multe precizări cu privire la impactul Ordonanței de Urgență nr. 49/2014, respectiv al Metodologiei-cadru privind organizarea și funcționarea învățământului terțiar nonuniversitar, asupra sistemului educațional.

„Cele două documente nu modifică în niciun fel condițiile de acces la studiile superioare. Condiția esențială, respectiv promovarea examenului de bacalaureat, rămâne fundamentală pentru admiterea absolvenților de liceu la cursurile organizate de universitățile de stat sau de cele private”, a subliniat el.

Mihnea Costoiu a mai arătat, pe de altă parte, că legea nu face nicio mențiune cu privire la „echivalarea” anilor de studiu din cadrul colegiilor. „Legislația în vigoare nu permite sub nicio formă echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate. Orice declarație în acest sens este speculativă și lipsită de temei legal. Legea 1/2011, Ordonanța de Urgență nr. 49/2014, Metodologia-cadru privind organizarea și funcționarea învățământului terțiar nonuniversitar, alături de Hotărârea nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului național al calificărilor, fac imposibile și ilegale aceste aserțiuni”, precizează demnitarul.

Costoiu a arătat și de ce funcționarea colegiilor postliceale în cadrul universităților reprezintă o soluție pentru sistemul educațional românesc: „Tendința sistemelor de educație europene este de a încuraja învățământul terțiar nonuniversitar. Există domenii și specializări, mai ales cele tehnice, unde universitățile au resursele de infrastructură și resursele umane pentru a instrui absolvenți de liceu. Atenție, este vorba de obținerea unor calificări care nu sunt echivalente studiilor universitare de zi”.