UNJR: Guvernul Orban a sfidat voința românilor la referendumul pentru justiție. Magistrații cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR

Publicat: 16 02. 2020, 14:06
Actualizat: 07 04. 2021, 03:45
Sursa: Mediafax

Reprezenții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România acuză Guvernul Orban că a ignorat votul românilor exprimat la referendumul pentru justiție din 2019 atunci când a făcut schimbări prin ordonanță de urgență. În consecință , UNJR solicită Avocatului Poporului să atace modificările la Curtea Constituționale.

„Guvernul Orban a modificat fără nici o consultare, prin ordonanță de urgență, aspecte ce fac parte din statutul judecatorului, sfidând voința a milioane de români care, cu ocazia referendumului din mai 2019, au votat interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgentță în domeniul justiției”, a transmis duminică Uniunea Națională a Judectorilor din România, printr-un comunicat de presă.

Potrivit reprezenților UNJR, prin OUG 23/2020, una dintre cele 25 de ordonanțe de urgența adoptate în ultima noapte de guvernare, înainte de moțiunea de cenzură, respectv din 4 februarie 2020, „au fost aduse modificări grave statutului judecatorilor, prin stabilirea unei abateri disciplinare ce are ca efect atât o ingerință directă și fără precedent a Guvernului în actul de judecată, cât și încălcarea dreptului la un proces echitabil al parților”.

Este vorba, potrivit UNJR, de impunerea unor termene pentru soluționarea apelurilor și recursurilor în domeniul achizițiilor publice, a căror nerespectare poate constitui abatere disciplinară și se sancționează conform legii (art. 68).

„Adoptarea OUG 23/2020 demonstrează ipocrizia actualilor guvernanți”

„Este stupefiant ca, după Referendumul din 26 mai 2019, la care românii au votat interzicerea adoptării ordonanțelor de urgență în domeniul justiției, referendum susținut intens de actualul partid de guvernământ, odată ajuns la putere acesta nu are nici o șovăială în a adopta exact prin ordonanță de urgență norme ce afectează în mod grav statutul judecătorilor și independența acestora”, a transmis UNJR.

„Adoptarea OUG 23/2020 demonstrează ipocrizia actualilor guvernanți în ceea ce privește justiția, interesul față de aceasta fiind, în realitate, unul pur electoral și populist”, arată UNJR.

Potrivit UNJR, o astfel de dispoziție încalcă dreptul la un proces echitabil al părtilor care, obligate să își dovedească pretențiile, pot fi puse în situația de a nu avea efectiv timpul necesar să o și facă. „Nici un Guvern post-comunist nu și-a permis până acum o intruziune atât de vădită în actul de judecată și să sfideze într-un asemenea mod dreptul părților la un proces echitabil”, transmit reprezentanții UNJR.

În plus, modificările au fost adoptate în lipsa avizului CSM, ceea ce încalcă legea de funcționare a CSM și trecând peste mențiunea Ministerului Justitiei care a avizat favorabil OUG 23/2020 cu mentiunea ca prin ordonanta de urgenta nu pot fi reglementate aspecte ce tin de statutul judecatorilor, arată UNJR.

„Dincolo de toate viciile deosebit de grave ale OUG 23/2020, UNJR subliniaz că adoptarea unei noi abateri disciplinare pentru judecători făra minime consultări cu cei vizați, fără dezbateri publice, prin ordonanță de urgență, reflectă totalul dispreț al actualului Guvern față de munca judecătorilor și lipsa oricarei preocupări pentru calitatea actului de justiție. În consecință, UNJR condamnă modificarea abuzivă a statutului judecătorilor de către Guvernul Orban prin ordonanță de urgență, motiv pentru care va solicita Avocatului Poporului să sesizeze urgent Curtea Constituțională cu privire la neconstitutionalitatea textului art. 68 ind. 1 introdus în Legea nr. 101/2016 prin art. IV pct. 26 din OUG nr. 23/2020”, transmit judecătorii UNJR.