UNJR, revoltată că șefiile PICCJ, DNA și DIICOT „au fost negociate exclusiv pe criterii politice”

UNJR, revoltată că șefiile PICCJ, DNA și DIICOT au fost negociate exclusiv pe criterii politice
Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) consideră că funcțiile cele mai înalte din PICCJ, DNA și DIICOT "au fost negociate exclusiv pe criterii politice" și consideră "revoltătoare această atitudine a factorilor decidenți".
Publicat: 03/04/2013, 16:22
Actualizat: 28/09/2018, 10:02

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) consideră că funcțiile cele mai înalte din PICCJ, DNA și DIICOT „au fost negociate exclusiv pe criterii politice” și consideră „revoltătoare această atitudine a factorilor decidenți”.

UNJR ține să atragă atenția factorilor decidenți, într-un comunicat dat publicității miercuri, că aceștia „au agreat instituțional (la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției) ca procurorii din funcțiile cheie de conducere ale parchetului să fie numiți printr-o procedură transparentă, corectă, pe criterii meritocratice, în baza competenței și aptitudinilor specifice necesare exercitării acestor funcții importante în sistemul judiciar. Urmare a acestui acord, arată sursa citată, după respingerea de către Președintele României a primelor propuneri, procedura de selecție a fost reluată, parchetele fiind consultate în vederea propunerii unor candidați.

„Astăzi, constatăm nu doar că s-a abandonat fără nicio justificare rezonabilă această procedură, ci și faptul că funcțiile cele mai înalte în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au fost negociate exclusiv pe criterii politice, aparența creată prin propunerile formulate fiind aceea a unei înțelegeri politice cu privire la numirea în funcții cheie din sistemul judiciar”, afirmă UNJR.

Uniunea consideră „revoltătoare această atitudine a factorilor decidenți, care reflectă faptul că tergiversarea de mai bine de jumătate de an a numirilor în aceste funcții a fost numai rezultatul lipsei acordului politic cu privire la persoanele ce urmau să ocupe aceste funcții, cu toate că în ultimul raport de țară întocmit în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare procedura anterioară a fost criticată tocmai pentru lipsă de transparență”.

UNJR solicită ferm Consiliului Superior al Magistraturii să-și respecte hotărârea luată de a asigura o numire meritocratică și transparentă la acest nivel și să acționeze conform rolului său constituțional de garant al independenței justiției, ce implică totală transparență în selecția candidaților pentru cele mai înalte funcții în parchete, se mai arată în comunicat.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), iar Tiberiu Nițu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineața de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiției, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruț Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului șef al DIICOT.

Candidații la funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievați la sfârșitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit miercuri de Secția pentru procurori a CSM.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Un fost astronaut NASA ar putea fi următorul președinte al Statelor Unite