Prima pagină » Știri » Unu din doi copii e supus unei forme de abuz și unu din trei copii se află în risc de sărăcie și excluziune socială

Unu din doi copii e supus unei forme de abuz și unu din trei copii se află în risc de sărăcie și excluziune socială

Unu din doi copii e supus unei forme de abuz și unu din trei copii se află în risc de sărăcie și excluziune socială

În România, un copil din doi este afectat de analfabetism funcţional, este supus unei forme de violenţă, iar un copil din trei trăieşte în risc de sărăcie şi excluziune socială, şase copii dintr-o mie mor înainte de a împlini un an de viaţă, 750 de fete sub 15 ani devin mame anual, şi cel puţin 100.000 de copii trăiesc fără ambii părinţi sau fără unul dintre ei, se arată într-un raport al organizației Salvați Copiii.

România continuă să fie statul membru al Uniunii Europene cu cel mai mare nivel al riscului de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor, 35,8% din aceştia, adică 1,2 milioane de copii, mai mult decât adulţii (30.2%), fiind afectaţi de lipsa de venituri ale familiei, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Salvaţi Copiii.

România, „o ţară a şanselor inegale”

România rămâne o ţară a şanselor inegale, în condiţiile în care acest risc al sărăciei variază de la 14,5% în marile oraşe la 27,8% în oraşele mici şi suburbii şi atinge un îngrijorător nivel de 44,3% în mediul rural.

În ianuarie 2020, peste 275.000 de copii cu vârsta învăţământului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la şcoală, iar, pe ansamblul învăţământului primar şi gimnazial, rata abandonului şcolar pentru anul 2018/2019 a fost de 2,1%, ceea ce înseamnă aproximativ 35.300 de elevi, indicatorul fiind în creştere faţă de anii anteriori.

De asemenea, 41% dintre elevii români din sistemul educaţional se plasează în aria analfabetismului funcţional, conform evaluării internaţionale PISA.

Violenţa împotriva copiilor, un fenomen pandemic înainte de izbucnirea epidemiei de COVID-19

Violenţa împotriva copiilor reprezenta un fenomen pandemic înainte de izbucnirea epidemiei de COVID-19, estimându-se că, la nivel global, 1 miliard de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 17 ani sunt supuşi violenţei fizice, sexuale, emoţionale sau neglijenţei în fiecare an.

În România, deşi interzise prin lege încă din anul 2004, abuzul şi neglijarea continuă să fie fenomene prezente în viaţa copiilor. Fenomenul violenţei fizice se menţine la un nivel ridicat.

Studiul „Opinia elevilor cu privire la educaţia on-line şi efectele perioadei de izolare” realizat de Salvaţi Copiii în plină pandemie a arătat că oboseala, tristeţea, furia, plictiseala au fost stări resimţite des de către copii, cei mici din ciclul primar şi adolescenţii acuzând un impact negativ mai puternic al izolării de alţi copii de vârsta lor. Patru din zece copii, în timpul utilizării Internetului, au întâmpinat probleme precum conţinutul negativ, mesajele nedorite, viruşi, ştiri false, iar unul din trei au avut neînţelegeri cu părinţii legate de activitatea pe internet sau timpul petrecut on-line.

„Considerăm că implementarea în România a viitoarei Garanţii pentru Copil, un instrument al Uniunii Europene care are drept scop prevenirea şi combaterea excluziunii sociale în rândul copiilor, va constitui direcţia esenţială de garantare a serviciilor esenţiale copiilor vulnerabili. După adoptarea Garanţiei, preconizată a avea loc în această lună, Parlamentul şi Guvernul României vor fi obligate să adopte măsuri concrete pentru asigurarea -accesul eficace şi gratuit la servicii medicale şi de educaţie de calitate, la îngrijire pe perioada copilăriei timpurii, cel puţin o masă sănătoasă în fiecare zi de şcoală pentru toţi copiii, la locuire adecvată şi la o nutriţie corespunzătoare”, se mai arată în studiul realizat de Salvați Copiii.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și