Unul dinte bărbații intoxicați cu alcool metilic a murit la Spitalul Floreasca din Capitală
Medicul Bogdan Oprița a precizat că pacientul, care era în stare foarte gravă, a murit miercuri, iar în aceeași zi a fost externat un alt pacient.
La Spitalul de Urgență Floreasca au fost aduse din județul Călărași, începând de sâmbătă dimineață, șapte persoane care s-au intoxicat cu alcool metilic.
Alți trei bărbați, cu vârste între 45 de ani și 58 de ani, toți din localitatea Dragalina, au murit în spitale din București și Călărași, unde ajunseseră în stare gravă, existând suspiciunea că s-ar fi intoxicat după ce au consumat alcool metilic.
De asemenea, trei persoane din localitatea Dragalina sunt internate la Spitalul Județean Călărași.
Medicii legiști care au făcut necropsiile au prelevat probe și au solicitat efectuarea de analize toxicologice în laboratoarele Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” din București, în urma acestor analize urmând să fie stabilită substanța cu care bărbații s-au intoxicat.
Conform procurorilor, nu există certitudinea că toate aceste persoane au consumat alcool provenit din aceeași sursă, putând exista și situații în care intoxicațiile să fi fost provocate de alcool etilic sau de alte substanțe, în urma analizelor toxicologice urmând să se stabilească despre ce substanțe este vorba.
Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, pentru MEDIAFAX, că din datele transmise de către Direcția de Sănătate Publică Călărași rezultă că bărbații ar fi consumat băuturi care conțineau alcool metilic, făcute într-o gospodărie. Arafat a precizat că poliția a început o anchetă încă de sâmbătă, după ce au fost semnalate aceste cazuri și, totodată, s-a recomandat populației să nu consume băuturi alcoolice decât din surse autorizate.
Metanolul, cunoscut și ca alcool metilic, carbinol, este toxic prin două mecanisme. Pe de o parte, prin ingestie, inhalare și absorbție cutanată, poate fi fatal din cauza efectului depresiv la nivelul sistemului nervos central. Pe de altă parte, cauzează orbire prin distrugerea nervului optic.
Efectele toxice ale metanolului se instalează după mai multe ore. Intoxicația cu metanol se manifestă inițial prin dureri de cap, amețeală, greață, pierderea echilibrului, confuzie, iar la doze mari apar pierderea conștienței și chiar decesul. Doza fatală este cuprinsă între 100 și 125 de mililitri.