Anchetatorii au descins, miercuri, în șapte localități și au luat la audieri 22 de persoane implicate în gruparea „Sportivilor”, în cadrul unei investigații privind fapte de violență, una dintre victime fiind lovită, strangulată și electrocutată pentru a o determina să plătească 25.000 de euro.
Printre cele 22 de persoane ridicate în cadrul acestei anchete se află și liderul grupării „Sportivilor”, Radu Roșca, pentru care procurorii DIICOT au emis un mandat de aducere.
Astfel, Radu Roșca, alături de complicele său Ștefan Chețea, este audiat de procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Brașov.
Surse judiciare susțin că Roșca este „protejat” de oameni din Poliție, motiv pentru care investigația DIICOT în cazul acestuia și planul anchetei au fost confidențiale.
Astfel, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au făcut 22 de percheziții domiciliare pe raza municipiului Brașov (12) și București (trei) și în localitățile Deva (una), Râșnov (două), Zărnești (una), Tîrgu Mureș (2) și Medgidia (una), în vederea destructurării unui grup infracțional organizat, constituit din 16 persoane și coordonat de către învinuiții Ștefan Chețea (34 de ani), din Brașov și Radu Cristian Roșca (32 de ani) din București, informează DIICOT.
Învinuitul Radu Cristian Roșca este cunoscut ca lider al grupării „Sportivilor”, fiind trimis în judecată de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial București în cursul anului 2006, pentru infracțiuni cu violență.
Activitatea infracțională a grupului era structurată pe două paliere infracționale, membrii grupării fiind specializați în săvârșirea de infracțiuni informatice, fraude cu cărți de credit, precum și de infracțiuni de violență sau contra patrimoniului.
Preocupările infracționale ale învinuiților au vizat pe de o parte săvârșirea de infracțiuni de violență, lipsire de libertate și șantaj, în vederea obținerii unor importante sume de bani.
De exemplu, în noaptea de 28/29 ianuarie 2011, una din părțile vătămate a fost lipsită de libertate, fiind ținută timp de mai multe ore la locuința învinuitului Adrian Cotos, din Brașov.
Victima a fost agresată, prin aplicarea de lovituri repetate cu corpuri contondente, învinuiții încercând chiar strangularea sau electrocutarea acesteia, pentru a o determina sa le plătească suma de 25.000 de euro.
O altă victimă a fost amenințată cu un pistol și lovită în mod repetat de catre învinuiți, în timp ce se afla in locuința sa, pentru a plati suma de 30 000 de euro.
Învinuiții s-au implicat și în activități de skimming și de montare a unor dispozitive artizanale pentru controlul jocurilor electronice de tip „video multigame HOT SPOT”, sens în care gruparea infracțională din Brașov a apelat la liderii grupării „Sportivilor” din municipiul București.
În cursul lunii februarie 2011, prin montarea și folosirea unui astfel de dispozitiv la un aparat de jocuri instalat în incinta unui bar din municipiul Brașov, învinuitul Ștefan Chețea a generat un câștig de 12.000 de lei.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au fost duse pentru audiere 22 de persoane.
Cercetările au fost efectuate împreună cu polițiști din cadrul BCCO Brașov, BCCO București, Constanța, Mureș, SCCO Hunedoara și cu sprijinul lucrătorilor din cadrul IPJ Brașov, Poliția municipiului Brașov.
Suportul tehnic și informativ a fost asigurat de către SRI și DSOI.
Departamentul Eveniment, [email protected]